Lifestyle

Valóra vált összeesküvés-elmélet? Egy svéd cég tényleg chipet rak az oltott emberekbe

Nyugi, nem arról van szó, amire elsőre gondolnál.

Minden infó egy helyen, a bőr alatt

A svéd Epicenter egy igen sikeres startup, amely hosszabb ideje vizsgálja, miként lehet elektronikus eszközöket az emberi testbe illeszteni. A társaság legújabb kísérletei a koronavírus ellen már beoltott embereknek szólnak: azt kutatják, hogyan lehet minél kényelmesebben igazolni, illetve bemutatni az oltási státuszt. Javaslatuk szerint ezt a folyamatot egy apró, a bőr alá helyezett mikrochip jelenti – írta meg a hvg.hu.

A szerkezet – az összeesküvés-elméletek hívőinek elképzelésével ellentétben – nem az oltással kerül a testbe, utólag adják hozzá, és teljesen biztonságos. A parányi, mindössze rizsszem méretű chipet egy arra alkalmas leolvasó felé kell mutatni, amely ezután betölti az abban tárolt, a vakcina beadásakor kapott orvosi dokumentumot. Így az oltott státusz igazolása nemcsak gyors, de nem szükséges hozzá papírozni, hiszen minden információ a bőr alatt van.

A világjárvány óta megszokhattuk, hogy számos helyszínre – például éttermekbe, bárokba, múzeumokba –, csak úgy lehet belépni, ha a látogató igazolja, hogy beoltották. Ilyenkor általában egy plasztikkártyát mutatnak vagy ahol az elérhető, egy digitális, mobiltelefonról látható Covid-igazolványt. Ez azonban nem annyira kényelmes, hiszen mindkettőt elő kell venni, belépni az alkalmazásba. A karban lévő mikrochip és a rajta lévő kód ezzel szemben sokkal gyorsabb, hiszen a viselőjének csak egy pillanatra kell szabaddá tennie a karját.

A chipet a karba, vagy a hüvelyk- és mutatóujj közé lehet beültetni a cég szerint. Aki pedig megunja, nem akarja tovább viselni, annak az Epicenter az eltávolításban is segít. A tömeges bevezetés azonban még odébb van, egyelőre csak a prototípust fejlesztik. A cég egy mobiltelefonnal kezdte el használni a terméket. A mobil ebben a helyzetben egyszerre volt a leolvasó és a chipben lévő információ megjelenítője.

Az androidos alkalmazást több mint félmillió felhasználó töltötte már le, csakhogy a programról kiderült: egy veszélyes kártevő terjedését segíti.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
Amikor bekukkantunk egy nő szekrényébe, valószínűleg rengeteg farmernadrágot találunk, melyeken mind más és más méret van jelezve, mégis ugyanolyan jól állnak a gardrób tulajdonosának. Vajon miért...
Sztárok
Steve Guttenberg vitathatatlanul az 1980-as évek egyik nagy sztárja, aki 26 évesen alakította a Rendőrakadémia legszerethetőbb karakterét Carey Mahoney-t. 40 év telt el az első rész óta, de még...
Sztárok
Dwayne Johnson felesége, a 39 éves Lauren Hashian nemcsak gyönyörű, de végtelenül türelmes asszony is, hiszen képes volt kivárni, amíg híres férje rászánta magát arra, hogy feltegye neki a nagy...