Béranyaság - Üzlet vagy mentsvár?

A manapság egyre divatosabb béranyaság intézménye Magyarországon jogilag nem engedélyezett, azonban arra sincs tiltó törvény, hogy külföldön elvégzett beavatkozás után itthon szülessen meg a béranyától a gyermek. Vajon ez a módszer lehet a meddőség elleni harc egyik fegyvere?

A béranya definíció szerint gyermektelen párok számára a gyermeket díjazásért kihordó nő. A petesejt megtermékenyítése általában a béranya testén kívül történik meg. A "szolgáltatást" igénybe vevő nő petesejtjeit megtermékenyítik a férfi hímivarsejtjeivel, majd az ebből kialakuló embriót ültetik be a béranya méhébe.

Előfordul olyan eset is, amikor a béranya petesejtjeivel végzik el ugyanezt a folyamatot, ekkor ő nemcsak béranyának, de biológiai szülőnek is számít. Létezhet még egy verzió, mely során a nő petesejtjeit egy idegen férfi hímivarsejtjeivel keresztezik, s ezt ültetik be a béranya testébe.

 

Dajkaanyaság és béranyaság közötti különbség
A jelenséggel már a Biblia kapcsán is találkozhatunk, a gyermektelen házaspár közeli barátja, vagy rokona segített e képpen a gyermekvállalásban. Ebben a szituációban dajkaanyának nevezték azt a nőt, aki kihordja a gyermeket. A két helyzet közötti különbséget mindössze az adja, hogy míg a dajkaanya szívességből hordja ki a gyermeket és a gyermek jövőbeni szülei mindössze a járulékos költségeket állják, addig a béranya pénzért, nagyobb összegekért adja bérbe méhét.

Európa szerte több ország létezik, ahol a dajkaanyaságot engedélyezik, ám ingyenes, gyógyászati céllal ismerik csak el, s kimondják, hogy a gyermeket kihordó anyának jogában áll a szerződéstől elállni, s megtartani az újszülött gyermeket.

Amerikában a helyezet teljesen hasonló, a törvények kimondják, hogy a béranya, ha úgy dönt, megtarthatja a gyermeket, ám ez esetben a biológiai apa gyermek-elhelyezési pert indítványozhat, mely során a bíróság dönt a csecsemő hovatartozásáról.


Béranyaság Magyarországon
Magyarországon a helyzet korántsem ennyire egyértelmű, ugyanis országunkban sem konkrét tiltó, sem konkrét engedélyező határozat nem született ebben a kérdéskörben.
Az egyetlen legális lehetőség, mely szerint a gyermeket vállalni kívánó család külföldre utazik, s ott végzik el a szükséges beavatkozást, majd itthon a gyermek megszületése után egy örökbeadási procedúrával tudhatják magukénak az újszülöttet. Ebben az esetben is megtörténhet, hogy a dajkaanya meg kívánja tartani a gyermeket, ez jogában áll, ám az is megtörténhet, hogy a béranyát felkérő szülőknek van kivetnivalójuk a dajkaanya terhesség alatti magaviseletével és életvitelével kapcsolatban, s emiatt lemondanak az újszülöttről. Ebben az esetben a dajkaanya tehetetlen, ugyanis biológiailag a gyermek az övé.

Hogy ez a módszer megbecsülésre érdemes vagy inkább elítélendő, azt mindenki maga döntheti el, hiszen kérdéses, hogy a dajkaanyát az anyagi motiváció kergeti ebbe a helyzetbe vagy a segíteni akarás. Ennek megítélése teljesen egyéni és szubjektív feladat.
 

Oldalak

Címkék:

Szólj hozzá Te is!