Ne dobd el a súlyzót, így sportolj a várandósság alatt!

Kismamaként sem kell lemondanod a testmozgásról, csupán egy kicsit módosítanod kell az edzéstervet. Íme néhány tipp, melyek segítenek, hogyan sportolj a várandósság alatt.

Sportolás várandósság alatt

Korábban rendszeresen sportoltál, és nem tudod, most hogyan tovább? Szeretnéd minimalizálni a várandósság alatti súlygyarapodást, de tanácstalan vagy az edzésmódszert illetően? Jó hírünk van, sem az izzadásról, sem a súlyzókról nem kell lemondanod a terhesség kilenc hónapja alatt. A lényeg, hogy kellő körültekintéssel, és önmagadra figyelve végezd a testmozgást. Bernáth Dóra perinatális korrektív tréner tanácsai következnek.

"Nem hiszek abban, hogy a várandósság alatt teljes mértékben meg kell kímélni a kismamát, hiszen ez idő alatt is el kell látnia a mindennapi tevékenységeit, ami sok esetben igencsak megterhelő, gondoljunk csak a bevásárlásra, cipekedésre, házimunkára, vagy a nagyobb gyerekek ellátására. Ehhez erőnlét kell, amit a kíméletes életmóddal, vagy 0,5-1 kg-os súlyok emelgetésével nem lehet elérni" - hangsúlyozza Dóra.

Kérjünk segítséget az első lépéseknél!

Vannak alapvetések, melyeket érdemes figyelembe venni: túl magas intenzitású edzések, túlzottan nagy súlyok emelése nem ajánlott a kilenc hónap alatt, ahogy az egyéni rekordok megdöntése, és a határok feszegetése sem. Az olyan mozgásformáktól is óva int a szakember, amelyek veszélyeket rejtenek magukban, a labdajátékok, kerékpározás, görkorcsolya, gördeszka kerülendő, mert egy esetleges esés, ütközés kockázatokkal jár mind az anyukára, mind a babára nézve.

A tested jelzéseinek figyelésén kívül nincsen különösebb teendőd, ha korábban sportoltál, és ugyanazt az általad jól ismert mozgásformát folytatod tovább a terhesség alatt. Ám ebben az esetben is érdemes beiktatni, néhány alkalmat, amikor szakértő edző megtanítja, mely gyakorlatot hogyan szükséges módosítani, mire kell figyelni, mit kellene kihagyni, mit érdemes beiktatni. Hogyha nem sportoltál korábban, de most van rá kedved és késztetésed, mindenképpen szakértő trénerrel közösen kezd el a munkát, aki megtanítja az alapmozgásokat, korrigál, tanácsot tud adni, mindvégig figyelemmel kíséri az állapotodat, és vigyáz rád.

Lapozz!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!