25 millió forint az autizmussal élő tehetségekért - Meseíró és viharvadász is van a nyertesek között

107 autizmussal élő fiatal jelentkezett az Együtt az Autistákért Alapítvány „AUTTALENT 2021 - Együtt a tehetségekért” elnevezésű tehetséggondozó programjára.

Sokszínű felhozatal

A kurátorok számos tehetséggel találkoztak a program során, amelyre olyan 6-30 éves, autizmus-spektrumzavarral élő fiatalok jelentkezését várták, akik kiemelkedő tehetséggel bírnak a zene, a képzőművészet, a sport, a számítástechnika vagy a kutatás/fejlesztés/innováció területén.

A legérdekesebb nyertes pályázók között találjuk például azt a 12 éves gombákat és orchideákat tanulmányozó fiatalt, aki a gombákat otthon, mikroszkóp segítségével vizsgálja, s célja, hogy a Zempléni Gombász Egyesület kutatási projektjében részt vehessen.

Jutalomban részerült továbbá egy 14 éves viharvadász, aki ötéves kora óta tanulmányozza, elemzi és fényképezi a légköri jelenségeket.

A kuratórium díjazott továbbá egy 28 éves genetikus-informatikus tehetséget, és egy 21 éves, kézzel készített szőnyegeit jótékonysági céllal elárverező művészt is, aki beteg gyerekeken segít a befolyt összeggel.

A nyertes pályázók között volt egy 19 éves vers- és meseíró is, aki három éve, kosárlabdázás közben kezdett el meséket kitalálni.

A fenntarthatóság témaköre a pályázatok között is megjelent, az egyik környezetvédő műszaki tehetség kiskora óta különös érdeklődést mutat a gépek, elektronikus készülékek és berendezések iránt, célja, hogy megjavítsa a meghibásodott készülékeket, és azok ne a hulladékot gyarapítsák.

Az egyik legfiatalabb díjazott egy nyolcéves fiú, aki mesterien műveli a sakknál nagyságrendekkel bonyolultabb távolkeleti eredetű játékot, a gót. A kétórás megfeszített koncentrációt igénylő versenyeket a fiú már hétévesen is sikeresen abszolválta.

Fotó: 123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2