Így nézz YouTube-videókat a tapipadon! El sem hinnéd mennyire menő

Ha létezik olyan, hogy csúcskategória a laptopok között, - és márpedig létezik - akkor az ASUS ZenBook Pro 14-et és 15-öt kb. úgy kell elképzelni, mint mondjuk a Mercedesnél egy AMG GT-t. Jelenleg egyszerűen nincs ezeknél jobb. Azt nem mondom, hogy nem is lesz, de egy hét intenzív ismeretség után nehezen tudom elképzelni, hogy a márka egyhamar bármivel is überelni tudná ezt a szériát. (x)

Oké, nem is olyan kicsi

Az ASUS ZenBook Pro 15-el pár hónapja találkoztam először egy sajtórendezvényen, és már akkor is kíváncsian nézegettem, vajon mit tudhat a márka legje. Nos, talán ott kezdeném, hogy a ZenBook Pro 15 nem feltétlenül tartozik az ASUS eddig megszokott könnyű kis készülékei közé, a tekintélyes méretű, 15,6"-os kijelzővel ellátott gép már első ránézésre is azt sugallja, itt bizony nagy vaddal lesz dolgunk.

A márka eddig (általam) tesztelt képviselői könnyen elfértek egy női táskában, vagy utazóbőröndben, ez ennél a készüléknél a maga közel 2 kg-jával már egy kicsit nehezebben kivitelezhető. Nade. A tekintélyes mérethez (és megjelenéshez) viszont tekintélyes teljesítmény és olyan fejlesztői munka tartozik, ami valóban méltóvá teszi a "Pro" elnevezésre.

Miről is van szó?

A ZenBook Pro 15 legfeltűnőbb tulajdonsága a ScreenPad™ - nem, nem TouchPad-ot akartam írni - a ScreenPad™ valóban lényegesebb több ennél. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy második mini képernyő és kezelőfelület, ami tényleg nagyon menő, de azon kívül, hogy jól néz ki, megmondom őszintén, amíg csak láttam, de nem próbáltam, nem igazán értettem, miért létszükséglet ez egy amúgy is kiemelkedő laptop esetén. Nos. A SreenPad™ nem létszükséget. De! Olyan ez, mint az autókban az ülésfűtés. Amíg nincs, addig is hiba nélkül eljutunk A-ből B-be, de ha van, nekem ne mondja senki, hogy a téli reggeleken nem az az első, hogy már kapcsolja is be.

A ScreenPad™ egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a többfeladatos munkavégzést. Automatikusan vált a funkciók között a különböző alkalmazások használatakor, de lehetővé teszi saját parancsikonok létrehozását is, ahogy nekünk a legkényelmesebb. Akár a Windows asztalt is kiterjeszthetjük a ScreenPad™ segítségével, így a Full HD kijelzőn simán mehet egy Youtube videó is, míg mi a főképernyőn dolgozunk.

A ScreenPad™ technikailag kétféleképpen használható: "ScreenPad", vagy "Extension display" módban, melyek között az F6 billentyűvel könnyedén navigálhatunk, de természetesen hagyományos TouchPad-ként is használhatjuk, vagy akár ki is kapcsolhatjuk. A Screenpad™ eszköztárában már alapból is találunk néhány hasznos elemet, mint például: naptár, számológép (ezaz!!!), numerikus pad és Spotify, de tulajdonképpen szinte bármilyen extra appot hozzáadhatunk, amire csak szükségünk van a gyors eléréshez.

A mindennapi munka folyamán kifejezetten hasznos lehet a ScreenPad™ Office programokat támogató funkciója is, melynek segítségével innen is formázhatjuk dokumentumainkat, vagy éppen menthetjük el azokat. Nekem egyébként a zenelejátszó funkció tetszett benne a legjobban, hiszen munka közben nem kellett az ablakok között váltogatnom, a zenelejátszást könnyedén irányíthattam a ScreenPad™-ről is.

Kijelző és hangzás

A tableteknél már megszokott érintő képernyőt csodálatos módon a ZenBook Pro 15-be is sikerült integrálni, így a készülék tulajdonképpen minden - de tényleg minden - érintésünkre reagál. A szintén Full HD, ultrakeskeny kávájú kijelző egyébként igazán lélegzetelállító, tűéles részleteket és világos, élénk színeket produkál. Nagyszerű mindennapi használatra, a PANTONE® által hitelesített, gyárilag kalibrált színpontosság pedig egyenesen álomszerű a grafikusok számára.

Az ASUS ZenBook Pro 15 egyébként otthoni felhasználásra is kiváló, (egy jó kis Trónok harca repeat-re például kifejezetten, el ne felejtse senki április 14-én jön a 8. évad), és nem csak a szuper élethű képi megjelenítés miatt. A Harman Kardon hangzásrendszer tökéletes audio élményt nyújt, annak ellenére is, hogy a hangszóró ezúttal nem a billentyűzet fölé, hanem a készülék aljára került.

Mi tetszett még?

Ami kifejezetten vonzó még ebben az amúgy is prémium kategóriás készülékben, a villámgyors ujjlenyomat olvasó (mondom, hogy minden érintésünkre reagál), valamint a nagy kapacitású akkumulátor, ami stabil használatot biztosít akár útközben is. Ha pedig fel kellene töltenünk, az sem tart sokáig: a ZenBook Pro 15 gyorstöltő technológiájával 60 %-os kapacitásra tölti fel a készüléket mindössze 49 perc alatt.

Egy szó, mint száz, a ZenBook Pro 15 tényleg egy profi laptop, ennek megfelelően nyilván nem a legolcsóbb kategóriából, de annak aki beleszeret, ez nem lesz akadály.

A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!