A holnap laptopja, amit már ma hazavinnénk: ASUS ZenBook Duo 14

A ZenBookok színes családjába a Duo már a legelső modellel is dedikáltan a kreatív energiák kiteljesítésére született, és nincs ez másképp a 2021-es év továbbgondolt újításával, az UX482-es verzióval sem. A dupla kijelzős széria legújabb tagja azon túl, hogy egy csúcskategóriás munkaeszköz, egyfajta életérzés is, pont annyi finomítással, ami még mindig tudott egyet csavarni a wow faktoron. (x)

Két kijelző, egy cél

A Duo széria esszenciája egyértelműen a dupla kijelző, ami az idei modellben nem "csak" a főképernyő kiegészítésére szolgál, de egy továbbfejlesztett megoldásnak köszönhetően a laptop felnyitásakor 7°-os szögben ki is nyílik. A két kijelző így olyan egybefüggő látványt nyújt, amivel egy idő után már szinte fel sem tűnik, hogy a ScreenPad Plus tulajdonképpen a billentyűzetből emelkedik ki. A ZenBook Duo 14 másodlagos kijelzője persze nem csak a vizuális élmény kiegészítésére szolgál, ennél sokkal több rejlik az (akár stylus tollal is használható) érintőképernyő mögött.

A ScreenPad Plus a kreatív munkavégzést (mint például tartalomgyártás, fejlesztés, hang- vagy video szerkesztés stb), egy teljesen új dimenzióba emeli, hiszen a beépített, kifejezetten a másodlagos kijelzőre optimalizált alkalmazásoknak köszönhetően rendkívül könnyű többfeladatos munkavégzést biztosít. Ezt a gyakorlatban a SrceenXpert szintén frissített 2.0-ás szoftvere támogatja, melynek segítségével még jobban kihasználhatjuk a plusz képernyőt, könnyedén pakolgathatjuk rá a szükséges elemeket, vagy cserélhetjük őket az adott munkafolyamatnak megfelelően.

Személyre szabható vezérlőpanel

Az idei modell további újítása az ún. Vezérlőpanel alkalmazás, ami a plusz kijelzőt tulajdonképpen egy szuper kis vezérlőpulttá alakítja át. Használat közben négyféle vezérlő érhető el - tárcsa, gomb, csúszka és görgő - amik közül mindegyik különböző módon működik az adott kreatív eszközhöz illeszkedve. Így például a grafikai munkálatok során a panelen könnyedén válthatunk vele ecset méretet, változtathatjuk a szaturációt vagy éppen módosíthatjuk egy réteg átlátszóságát. A Vezérlőpanel tökéletesen személyre szabható, ráadásul remekül illeszkedik az egész vizuálba, piros pont érte a fejlesztőknek.

Átdolgozott struktúra

A ScreenPad plusz térnyerése miatt a billentyűzet nagyjából fele akkora területen helyezkedik el, mint egy szokványos gépen, így értelemszerűen szükség volt némi kompromisszumos megoldásra a struktúrát illetően. Ennek eredményeképp a tervezőknek sajnos meg kellett válniuk a csuklótámasztól (hogy szokható-e a hiánya vagy sem, ez eléggé egyénfüggő) a touchpad pedig a billentyűzet jobb oldalára került, ami bár először furának tűnhet, de mivel az egeret is alapvetően ezen az oldalon használjuk, idővel abszolút kézre áll. A tapipad továbbá digitális NumberPad-ként is szolgál, ami a számolási feladatoknál kifejezetten hasznos segítség lehet, a könnyed gépelésért pedig a már előző modelleknél is jól bevált ErgoLift zsanér emeli meg nekünk a billentyűzetet.

Izmos belső, számos csatlakoztatási lehetőség

Az új ASUS ZenBook Duo 11. generációs Intel® Core™ i5 vagy i7 processzorral is elérhető az egyéni preferenciáktól függően, biztosítva a stabil munkafolyamatokat akár az egész napos üzemidő alatt. A csatlakoztathatóságra sem lehet panasz, hiszen a ZenBook Duo 14 átfogó, nagyteljesítményű I/O kompatibilitással rendelkezik, melybe beletartoznak a legújabb Thunderbolt™ 4 USB-C® portok. Ezek támogatják a Power Delivery és a DisplayPort funkciókat, továbbá a 40 Gbps sávszélességgel egy 8K-s külső kijelzőt vagy két 4K UHD kijelzőt is csatlakoztathatunk hozzá.

Egyszerűen erre született

A kreatív energiákat nehéz lekötni, éppen ezért nem csoda, hogy az ilyen jellegű munkát végzők általában nehezen tudnak egy helyben alkotni, dolgozni. A ZenBook Pro Duo 14 e téren is abszolút partner, légies, alig 1,6 kg-os súlyának, és az előző generációs modellnél 3 mm-el vékonyabbra tervezett kivitelnek köszönhetően még egy női táskában is gond nélkül elfér (ami, - valljuk be - azért többnyire elég nagy szó). Bárhová egyszerűen magunkkal vihetjük, legyen szó élményteli nyaralásról vagy akár távmunkáról.

A széria legújabb modelljét ráadásul már csak azért sem érdemes otthon pihentetnünk, mert egész egyszerűen jó vele megjelenni. A márkától már megszokott, letisztult, elegáns dizájn a ZenBook Duo 14-en is visszaköszön, a vadonatúj "mennyei kék" fantázianévre keresztelt színt pedig a jövőből merítették a tervezők, ami valóban időtlen innováció kifinomultságát nyújtja az új ZenBook Duo-nak.

Kinek ajánljuk?

Nem fogunk kertelni, az új ASUS ZenBook Duo 14 rendkívüli adottságait egészen biztosan nem fogja tudni mindenki teljeskörűen kihasználni. A kreatív szakmában, vagy az olyan munkakörökben dolgozók számára azonban, ahol fontos, hogy párhuzamosan több munkafolyamat is gördülékenyen fusson, egészen biztos, hogy nélkülözhetetlen társsá válik majd a mindennapokban.

Oldalak

Fashion&Beauty
Vasárnap a 89 éves, világhírű olasz divattervező, Giorgio Armani nem mindennapi showja zárta a milánói divathetet, aki egy mesebeli téli kertet álmodott meg a 2024-es őszi-téli kollekciójában.
Lifestyle
Milliók döbbennek meg a friss internetes bejegyzések és hírek kapcsán - azt mondják, fogalmuk sem volt erről. Az egyik márka telefonjai ugyanis egy titkos mikrofonnal vannak ellátva.
Lifestyle
Már egy kis adag is halálos lehet belőle, hiszen ötezerszer erősebb a heroinnál. Az elefántdrog már Európában van.