Ha létezik álommunkatárs, mi megtaláltuk! Mi több, akár te is dolgozhatsz vele

A munkában mindannyian szeretjük, ha gördülékenyen mennek a dolgok, ám ez sajnos sokszor nem csak rajtunk múlik. Aki már volt olyan szerencsés, hogy megtapasztalhatta, milyen felemelő érzés egy olyan kollégával dolgozni, akivel csak úgy röpülnek a percek és egyetlen munkaóra sem unalmas, tudja, miről beszélek. Az ASUS ZenBook 14 pedig pont ilyen.

Meglepő méretek

Másodlagos képernyőként is használható, ún. screenpaddal ellátott készülékhez először egy ZenBook Pro 15 tesztelése során volt szerencsém, és emlékszem, már akkor is el voltam ájulva tőle, órákig próbálgattam rajta a különböző funkciókat. Éppen ezért nem csoda, hogy alig vártam a széria legújabb tagjának megérkezését a már 2.0-ás ScreenPad™-el megalkotott ASUS ZenBook 14 személyében, ami a napokban el is jutott hozzám egy nem túl nagy csomag keretében.

A visszafogott méretű doboz nem véletlen, hiszen a benne lévő készülék jelenleg a világ egyik legkisebb 14 colos laptopja. Ez azonban a hihetetlenül vékony, (egészen pontosan 2.9 mm-es) kávának köszönhetően mit sem von le az értékéből, mi több, így tulajdonképpen egy 13 colos laptop méretét kapjuk, 14 colos kijelzővel. Ez nem csak roppant elegánssá teszi a készüléket, de nagyban javítja a vizuális élményt is, ami a csodás színvilágú Full HD kijelzőn alapjáraton is eléggé ott van.

ScreenPad™ 2.0

A ZenBook 14 legnagyobb különlegessége persze nem a méreteiben rejlik, hanem az upgradelt 2.0-ás ScreenPad™-ben. A teljes igazsághoz persze hozzátartozik, hogy bár engem ez az extra funkció már a korábbi tesztelések során is kilóra megvett, nem mindenkinek fog tetszeni. Vagy jobban mondva, nem mindenki fogja tudni/akarni kihasználni. Természetesen ez nem is kötelező, ha szeretnénk, sima touchpad módra is tudjuk állítani (kiváltva az egeret), vagy teljesen inaktiválhatjuk is.

Viszont, ha már egy ilyen szuper lehetőség is került a gépezetbe, én biztosan nem hagynám veszni, remekül tudtam például hasznosítani a gyorsgombokat és olyan funkciókat, mint a számológép vagy az office-alkalmazás segédgombjai. Ezen felül az alapkijelző bővítéseként a screenpad tökéletesen használható YouTube videók nézegetésére, chatablakok vagy a böngésző áthelyezésére, de olyan népszerű alkalmazások is könnyedén eléhetők innen, mint a Spotify.

Ez az extra platform tényleg remek lehetőséget biztosít arra, hogy a fő kijelzőn történő munka megszakítása nélkül tudjuk használni a különböző alkalmazásokat, viszont mégis azt gondolom, hogy akit a ScreenPad nem fog meg igazán, csak ezért a funkcióért nem fogja ezt a készüléket választani munkatársául. Aki viszont a másodlagos képernyőbe beleszeret, a ZenBook 14 minden porcikáját imádni fogja.

Eszméletlenül elegáns

De hát mi mást is várnánk a ZenBook sorozat legújabb tagjától? A Zen által inspirált, körkörösen szálcsiszolt kivitelű fedél szerencsére a 14 esetében is megmaradt, ami az általam tesztelt, meglehetősen unisex királykék színt ha lehet, még elegánsabbá teszi. Praktikusságát tekintve egyszerűen nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy a készülék méretét és vastagságát tekintve tényleg nagyjából egy A4-es spirálfüzetnek felel meg. Így aki sokat használja laptopját az irodán kívül, annak a ZenBook 14 szolid méretének, és alig 1 kg-os súlyának köszönhetően nem fog különösebb gondot jelenteni bárhová magával vinni a készüléket.

Márpedig a ZenBook 14 tényleg annyira elegáns, hogy már-már kívánja, hogy megjelenjen vele az ember, amivel szinte azonnal pozícionálja is felhasználóját. Az én kedvenc részletem speciel a kijelző alatt meghúzódó bronz színű díszbetét volt, a műkörömmel történő felnyitást azonban egy ideg gyakorolnom kellett, a felnyitó rész ugyanis valamiért elég vékonyra sikerült, de hát ez legyen a legnagyobb hibája.

És igazából nagyon nincs is több. Az ASUS minden készülékénél nagy hangsúlyt fektet a biztonságra, így a ZenBook 14-be is jutott az infravörös arcfelismerő rendszerből, a kényelmes és időtakarékos Alexa és Cortana hangvezérelt digitális asszisztensek segítségével pedig akár kéz nélkül, hangvezérléssel is dolgozhatunk. Ezek mellett a minél kényelmesebb munkavégzést szolgálja még a hihetetlenül praktikus ErgoLift kialakítású zsanér is, ami felnyitáskor megemeli (az egyébként háttérvilágítással is rendelkező) billentyűzetet, így nem csak jobb gépelési élményt és hűtési teljesítményt kapunk, de a Harman Kardon hangrendszer is sokkal jobban tud érvényesülni.

A ZenBook 14 tökéletesen alkalmas nagyobb prezentációk megtartására is, hiszen remek üzemidővel és számos csatlakoztatási lehetősséggel rendelkezik - előbbi mondjuk a ScreenPad kikapcsolásával jelentősen növelhető. A legújabb Intel® Core™ processzorokkal ellátott készülék mindemellett pedig méretét meghazudtoló teljesítményt biztosít, így ha mi választhatnánk magunknak kollégát, nem kellene sokáig gondolkodnunk...

További részletes információk a ZenBook 14-ről ITT!

A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak

Lifestyle
A megemelkedett rezsiárak mellett sorra húzzák le a redőnyt éttermek és üzletek is, hiszen nem tudnak annyi bevételt termelni, hogy túléljenek. Ez azt is jelenti, hogy tömegek veszítik el az...
Lifestyle
Innentől kedve a cégeknek lehetősége van euróban vagy amerikai dollárban befizeti az iparűzési adót.
Sztárok
Tolvai Reni bevállalós videót közölt Instagram oldalán, azonban a követői nem nézték jó szemmel az énekesnő viselkedését.