Kiderült, hogy akkor is hallgatózott az iPhone, amikor nem lett volna szabad

Egy hiba miatt fordulhatott elő, hogy sokak iPhone-ja akkor is hallgatózott, amikor nem kellett volna neki. Most elvileg végleg vége ennek.

Fellélegezhetnek az iPhone-osok

2019 nyarán robbant ki a botrány, amikor kiderült, hogy az Amazon, a Google és az Apple digitális asszisztensei (Alexa, Google Assitant, Siri) is hallgatóztak, azaz rögzítettek számos személyes beszélgetést. Mindhárom vállalat állítja, hogy e felvételek az asszisztens teljesítményének javítása érdekében készültek. A felvételkészítés már önmagában is aggályos, amit csak tetézett, hogy külső cégeket is bevontak az értékelésbe – írja a hvg.hu.

Az Amazon és a Google hamar lehetővé tette a felhasználóknak, hogy ne engedélyezzék a beszédrögzítést, az Apple azonban egy darabig még kivárt. Jelenleg viszont már az iPhone-osok is dönthetnek arról, hogy tiltják vagy engedélyezik-e ezt. Igazán biztosak azonban csak a közelgő iOS-verzió letöltés után lehetnek.

Mint időközben kiderült, az iOS 15-be bekerült egy hiba, amelyik lehetővé tette a felvételek felhasználást akkor is, ha a felhasználó ezt nem engedte. Szerencsére az Apple ezúttal gyorsan cselekedett, és az iOS 15.2 kiadásával „sok” Siri felhasználónál letiltotta az Improve Siri & Dictation (a Siri és a Diktálás továbbfejlesztése) beállítást, ami lehetővé tette volna a felvételek készítését, és a szóban forgó hibát is kijavították.

A jelenleg béta-verzióban lévő iOS 15.4-nél a rendszer ismét felkínálja a „továbbfejlesztés” elutasítását, azaz megkérdezi, hogy szeretne-e a felhasználó segíteni a Siri és a diktálás fejlesztésében azáltal, hogy engedélyezi az Apple-nek a hanginterakciók felvételeinek áttekintését. Ha valaki leiratkozik erről, akkor a Sirivel vagy az iPhone-ján lévő hangdiktáló eszközzel végzett hangos interakcióit a rendszer nem rögzíti, és nem osztja meg az Apple-lel.

A magyar rendőrség a közösségi oldalán tett közzé egy bejegyzést, amiben arról írnak, hogy a Tinder-csaló mintájára kishazánkban is találunk példát. Az elmúlt időben több „romantikus” csalásos ügyet is felgöngyölítettek, és megosztották, milyen módszerekkel csalnak ki pénzt a magyar áldozatoktól.

Fotó és leadfotó: 123rf

Oldalak