Ez lenne az amerikai elnök menekülési útvonala, ha egy napon megtámadnák az országot

Egy olyan nagyhatalomnak, mint az Amerikai Egyesült Államok, minden eshetőségre fel kell készülnie - így kidolgozott terv van arra is, hogyan menekítsék ki az elnököt egy esetleges támadás esetén.

Bármi megtörténhet

Egészen mostanáig nemigen volt jellemző, hogy az Amerikai Egyesült Államokat olyan támadás érje, amely miatt azonnali hatállyal ki kellene menekíteni az elnököt a Fehér Házból.

A XX. századi háborús konflitkusok miatt azonban az ország vezetésének fel kellett készülnie bármilyen esetleges külső támadásra - ezzel párhuzamosan az elnök kimenekítésére is kidolgozott tervre volt szükség, hiszen amellett, hogy az Egyesült Államok első emberének életét minden áron meg kell védeni, fontos szempont volt az is, hogy támadás vagy megszállás esetén az elnök biztonságos helyről tudja irányítani az eseményeket.

Amerikában az úgynevezett atombunkerek építése az Eisenhower-adminisztráció idején kezdődött meg - a masszív, komoly infrastruktúrával felszerelt földalatti építmények rendszere az ország teljes területét átszövi.

Bár a hidegháború végével a fenyegetettség jelentősen csökkent, ezek az építmények a mai napig kulcsfontosságúak a háborús konfliktusokhoz kapcsolódó protokoll kapcsán.

Cikkünk folytatódik, lapozz.

Fotó: pinterest

Oldalak

  • 1
  • 2