Lifestyle

Az alvás pszichológiája: Hogyan befolyásolja alvási környezetünk az éjszakai alvásunkat?

Könnyen megfeledkezhetünk arról, hogy milyen mértékben befolyásolja matracunk az alvásunkat, hangulatunkat és egészségünket, miközben több órát töltünk rajta minden éjjel. A matrac anyagai és felépítése jelentősen hatással lehet a pihenésünkre, valamint a napi mozgékonyságunkra is. Ha új matracba szeretnél befektetni, fontos tudni, hogy ez milyen módon befolyásolja az alvás minőségét.

Csökkenti a stresszszintet

Az, hogy milyen matracon alszik, befolyásolhatja a szorongást és a stressz szintet, attól függően, hogy milyen lágy vagy kemény a matrac felépítése. Ha nem érzed magad kényelmesen éjjelente, akkor az következő reggel fáradtabbnak és feszültebbnek érezheted magad. Egy keményebb matrac több támogatást nyújthat a test különböző részei számára, ami csökkentheti a száguldó gondolatokat és az aggodalmakat.

Az elalvás nehézségei

Az ágyat a legkényelmesebb és legotthonosabb helynek tartjuk a házban, ami megkönnyíti, hogy időt töltsünk benne, miközben dolgozunk és e-maileket küldünk. Sajnos a kutatások azt mutatják, hogy az ágyban töltött idő a számítógépen vagy a telefonon nehezíti az elalvást. Fontos, hogy a matracot csak az alvásra használjuk, különben megtanítjuk az agyunkat arra, hogy aktívnak és stimuláltnak maradjon, amikor az ágyban vagyunk. Ez azt is eredményezheti, hogy éjszaka gyakrabban ébredünk fel, vagy munkára gondolunk, amikor álmodnunk kellene.

Kényelmetlenség

Ha azt veszed észre, hogy sokat forgolódsz és nehezen találod meg a kényelmes pozíciót, akkor ez jelezheti, hogy ideje befektetni egy új matracba. Idővel a matracok elveszíthetik a keménységüket, vagy hiányozhat belőlük a korábbi kényelem, ahogy az anyagok elkezdenek gyengülni bennük. Fontold meg egy új termék beszerzését, hogy helyreállítsd a kényelmet és az alvás minőségét.

Allergiás tünetek jelentkezése

Sokan szenvednek allergiától és úgy gondolják, hogy ezt el kell viselniük. A matrac valójában az allergiák okozója lehet a benne található gyakori allergének miatt. Ezek a szálakba telepednek meg. A poratkák is vonzódhatnak a matracokhoz. Ezek az élőlények mikroszkopikus és a elhalt bőrsejtekkel táplálkoznak. Körülbelül 20 millió ember allergiás a poratkákra az Egyesült Államokban. Az allergiás reakciók arra kényszeríthetik az embereket, hogy gyakran felébredjenek.

Matracok hatása az alvás minőségére

A matracok jelentős hatással lehetnek az alvás minőségére és a pihenésre. Egy 2006-os tanulmány szerint a matrac típusa jelentős hatással van az alvás minőségére, a bőrhőmérsékletre és a szubjektív alvásérzékelésre.

Az ideális matrac segít a testnek a kellő támogatást megadni, ami hozzájárul a mély alváshoz. A mély alvás szakasza az alvási ciklus legfontosabb része, amikor a test regenerálódik és feltöltődik. A mély alvás hiánya hosszú távon komoly egészségügyi problémákat okozhat, beleértve a krónikus fáradtságot, a depressziót és az immunrendszer gyengülését.

Összefoglalva

A matrac kényelme nagymértékben befolyásolja az alvás minőségét és a pihenést. A kényelmetlen matracokon alvók gyakran panaszkodnak arról, hogy nehezen tudnak elaludni, és gyakran ébrednek fel éjszaka. Ezzel szemben a kényelmes matracon alvók azt állítják, hogy jobban alszanak, és kevésbé érzik magukat fáradtnak és stresszesnek reggel. Ezért fontos, hogy gondosan válasszuk ki a matracunkat, figyelembe véve a saját kényelmünket és az alvás minőségét.

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Március 18-án indul a TV2 új párkapcsolati reality műsora, a Házasság első látásra. A műsor a párkeresés egy új dimenzióját nyitja meg azoknak a magányos szíveknek, akik a tudományt hívják segítségül...
Fashion&Beauty
A Gucci 2024-es őszi-téli kollekciójában, az olasz divatház kreatív igazgatója, Sabato De Sarno a stílusos áttetsző ruhák mellett egy kristályokba és csillogó flitterekbe öltözött valóságot álmodott...
Lifestyle