Állatkínzás vagy környezettudatosság? - Lyukat vágnak a tehenek oldalába

Sokan vitatják annak az eljárásnak a létjogosultságát, amelynek során lyukat vágnak a tehenek oldalába, hogy a farmerek, illetve a kutatók jobban hozzáférjenek a jószág bendőjéhez. Bár a beavatkozásnak állítólag sok előnye van, egyes állatvédő szervezetek szerint a módszer rendkívül kegyetlen.

Mit kell tudni róla?

Nem mai találmány ez a nagy visszhangot keltő eljárás: már az 1833-as forrásokban is említést tesznek róla, de rohamosan terjedni csak az 1920-as évektől kezdett.

Lényege, hogy az ún. fisztulát rutinszerűnek számító műtéti technikával beültetik a tehén oldalában kialakított nyílásba, ami közvetlen hozzáférést biztosít a jószág bendőjéhez. A többnyire műanyagból, vagy gumiból készült kb. 20 cm átmérőjű eszköz zárható, így megakadályozza, hogy a bendőből bendőtartalom, a külvilágból pedig idegen anyag kerülhessen a hasüregbe.

Számos előnye van

Bár kezdetben kizárólag különböző kísérletek miatt alkalmazták a módszert, ma már más célja is van: elősegíti a fenntartható és környezettudatos gazdálkodás térhódítását.

Az eljárásnak köszönhetően ugyanis belülről is meg lehet figyelni a szarvasmarhák emésztését, és egyszerűbb megállapítani, milyen mértékben hasznosult a takarmány. A szakértők azt állítják, az ilyen, úgynevezett fisztulás tehenek a környezetvédelemhez is hozzájárulnak, hiszen elősegítik azoknak a táplálékoknak a kifejlesztését, amelyek a legkevesebb metángázt termelik.

Egyes források kitartanak amellett, hogy a módszer megkönnyíti az egészségügyi beavatkozások elvégzését, így az állat hosszabb élet élhet. Bendőműködési zavar esetén például a gazda műtét nélkül ki tudja venni a bendő tartalmát, illetve közvetlenül a bendőbe juttathatja a megfelelő gyógyszert.

Fotók: dailymail.co.uk

Oldalak

  • 1
  • 2
Címkék:

Szólj hozzá Te is!