Lifestyle

Egy kismama halála után több ezren tüntettek Lengyelországban

Varsóban több ezren tüntettek az abortusztilalom miatt.

Felszólaltak a túl szigorú abortusztörvények ellen

Varsóban több ezren tüntettek szombaton az abortusztilalom miatt, a vezető ellenzéki politikusok részvételével megtartott tiltakozást azt követően hívták össze a feminista szervezetek, hogy a dél-lengyelországi Pszczyna város kórházában elhunyt egy 30 éves kismama, akinél a tiltakozók szerint túl későn hajtották végre az abortuszt az Alkotmánybíróság korábbi döntése miatt.

A lengyel alkotmánybíróság tavaly októberben megállapította, hogy nincs összhangban a lengyel alaptörvénnyel az 1993 óta érvényes abortusztilalom alóli egyik kivétel, mégpedig az, amely a feltehetőleg súlyosan beteg magzatok művi vetélését tiltja. Az alkotmánybírósági döntés nem vonatkozott az abortusztilalom két másik, most is érvényes kivételére. Ezek értelmében a terhességmegszakítás megengedett, ha a gyermek nemi erőszak következtében fogant, valamint ha veszélyben van az anya élete vagy egészsége. Az ítélet tavaly ősszel tömeges feminista tüntetéseket váltott ki országszerte.

A szombati tiltakozások résztvevői szerint a Pszczynában elhunyt, harmincéves asszony esetében az orvosok éppen az említett alkotmánybírósági döntés miatt nem szakították meg időben a terhességet. A nő szeptemberben, a terhesség 22. hetében került kórházba, miután elfolyt nála a magzatvíz. A gyermeknél már korábban fejlődési rendellenességeket állapítottak meg. A kórházban a nő szeptikus sokk következtében elhunyt.

Pénteken Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő nagy tragédiának nevezte a terhes asszony halálát, aláhúzta egyúttal, hogy ez nem hozható összefüggésbe a tavalyi alkotmánybírósági döntéssel. „Ha az anya élete vagy egészsége veszélyben forog, a terhességmegszakítás továbbra is megengedett, itt (az alkotmánybírósági ítélet nyomán) semmi sem változott” – hangsúlyozta. Aláhúzta: az asszony halálának körülményeit tisztázni kell.

A pszczynai kórház vezetése a kedden kiadott nyilatkozatban azt írta: az orvosok az adott esetben az érvényes jogi szabályok alapján, a nő és a magzat egészségét és életét szem előtt tartva jártak el. Az ügyben október elején ügyésségi eljárás indult.

A haláleset miatt szombaton Varsón kívül több lengyelországi városban is tartottak tiltakozásokat. A tüntetők a "Női jogok egyenlők az emberi jogokkal", "Élhetett volna" jelszavakkal vonultak a belvárosi utcákon át a varsói alkotmánybíróságtól az egészségügyi tárca székhelyéig. A menet elején a "Vér van a kezeteken" feliratú transzparenst vitték.

Nyolc ember meghalt és többen megsérültek a texasi Houstonban megrendezett Astroworld zenei fesztivál első estéjén, amikor az 50 ezres nyitókoncerten a tömeg agyonnyomta a színpad közelében állókat. A hírek szerint az előadó a történtek ellenére is folytatta a koncertet, a jelenlévők beszámolói szívet tépők.

Leadfotó: facebook.com/aborygen1

Oldalak

Video Interjú Jakupcsek Gabriellával
Lifestyle
Home&Design
Mutatjuk a leglátványosabb fali csempe típusokat, amelyek egytől egyig különlegessé tehetik a konyhádat.
Fashion&Beauty
A divat világában a változás az egyetlen állandó tényező, most pedig egy új, meglepő trend kezd teret hódítani: a haj lenövése.
Lifestyle
Ez a fantasztikus ízű növény jól jöhet, ha elfogy otthon a Vegeta vagy a Delikát, ugyanis egy az egyben olyan aromát csempész majd az ételbe főzés közben, mintha a boltban vásárolt ételízesítők...