A világvége és a maják

Azt mondják napjaink meg vannak számlálva, az emberiségnek fel kell készülnie a végítéletre. De vajon mit is jósoltak pontosan a maják és tényleg 2012-ben fog elpusztulni a Föld?

A Biblia szerint a világvége dátumát halandó ember nem ismerheti, mégis több száz jóslat született már a múltban is a biztosnak vélt armageddonról. A pánikra és hiszékenységre hajlamos emberek közül azonban sokan állítják, hogy a bolygónk pusztulásának dátuma a maják letűnt civilizációjának szent szövegeiben rejlik. A 2012. december 21-én bekövetkező világvége legendájának hívei a maja naptár számításaira alapozzák feltevésüket.

A maja naptár alapjai
A Közép-Amerika területén elterülő ókori és kora középkori civilizáció, a maja kultúra igen fejlett volt a tudományok, főként a matematika területén, így nem meglepő, hogy a bonyolult rendszeren alapuló időszámításukat még ma is nehéz megérteni. Az ősi nép életében különösen fontos jelentőséggel bírt a 20-as és a 13-as szám, ez tükröződik időszámításukban is. A maja időmérés alapfogalmai a 20-as szám, illetve annak hatványai körül mozognak, az egyetlen kivétel – a természet körforgása miatt – a 18 hónap. A maja mitológia szerint a világ teremtése, azaz 0.0.0.0.0, a Gergely-naptár szerint időszámításunk előtt 3114. augusztus 11-ére esett.

13 baktun
A maják naptára három fő elemből épült fel. A haab, amely 18-szor 20 napos hónapokból állt, kiegészítve 5 nappal. A napévvel párhuzamos tzolkin naptáruk 260 napos, 13-szor 20 napos hónapja, amelyet szent kör néven említettek. Volt egy hosszú számítás elnevezésű időszámítási rendszerük is: a Nagy kör. Az időszámítás körülbelül 5125 évente, azaz 13 baktun után újból kezdik és ilyenkor új korszak kezdődik.

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!