A televízió káros hatásai - Ezért ne tévézz olyan sokat

A televízió szerves része mindennapjainknak. A tévézés a legelterjedtebb szórakozásra, kikapcsolódásra irányuló tevékenység. Sok családban már szinte minden szobában van egy készülék, és jellemzően majdnem egész nap be van kapcsolva, ha másért nem, háttérzajnak. A televíziós csatornák kínálata rendkívül szerteágazó, a hírműsoroktól elkezdve a sorozatokon keresztül a vetélkedőkig mindent megtalálhatunk, ami szem-szájnak ingere. Mégis, milyen hatással van az állandó vagy rendszeres televíziózás életünkre? Íme, néhány tényező, ami a tévénézési szokásaink újragondolására késztethet.

Személyiség
A televíziózás személyiségünk alakulására is hatással van. Hiszen nemcsak a tökéletes külső képét, hanem egyfajta ideális viselkedés-, magatartásformát is közvetít. Nagyban erősíti például a nemi sztereotípiákat, ami leginkább talán a reklámoknak köszönhető. A televízióban ugyanis általában a tökéletes nőt, a tökéletes anyát, háziasszonyt látjuk.

A reklámok női szereplője mos, főz, takarít, emellett gondoskodó anya és lelkiismeretes dolgozó. A férfi a ház ura, aki mindent meg tud szerelni, mindenhez ért. Ez azonban torz elképzelés, hiszen manapság nem mindenhol vannak már ilyen módon leosztva a szerepek, ennek a képnek a terjesztése pedig helytelen, hiszen lehetetlen neki – mind a nő, mind a férfi szempontjából – megfelelni.

A tévénézés pedig nagyban hozzájárul az agresszivitás kialakulásához is. A filmekben, sorozatokban sokszor jelenik meg erőszak, a vitát gyakran egy verekedéssel oldják meg, sőt, olykor a fegyvertartás is szinte természetesnek tetszik az alapján, amit egy amerikai filmben látunk. Nem véletlen az egyre nagyobb méreteket öltő iskolai erőszak. Az emberek ugyanis elveszítik józan ítélőképességüket, többé nem tudnak különbséget tenni a tévében látott és a valós világ között.

Torz világkép
A fontos információk összegyűjtéséért, terjesztéséért a média a felelős, az emberek többsége a televízión keresztül értesül a hírekről. Nemcsak a hírek, a világ különböző tájairól származó más médiatartalmak révén alkotunk képet a világ más pontjain élőkről, mások életéről, illetve arról, hogyan is néz ki a világ. Ezeket a híreket azonban a műsorkészítők megszűrik. Azt adják tovább, amit érdemesnek gondolnak, általában ami figyelemfelkeltőbb, növeli a nézettséget és a bevételt. Meghatározzák tehát, hogy miről legyen véleményünk, miről gondolkodjunk.

A tévénézési szokásaink így nagyban befolyásolják, torzítják úgynevezett „mentális térképeinket”, vagyis azt, ahogy a világot elképzeljük. Különböző svéd vizsgálatok kimutatták például, hogy a sokat tévéző fiataloknál Kelet-Európa teljesen hiányzik erről a mentális világképről, Észak-Amerika pedig sokkal nagyobb, mint a világ többi része együttvéve. Ennek oka természetesen a kitalált világ, amit az amerikai film- és szórakoztatóipar teremt.

Önbecsülés
A televízióban általában csodás külsővel megáldott nőket, férfiakat látunk. Nemcsak a filmekben, hanem a sorozatokban, reklámokban is. Nagymértékben formálja a tévézés a saját magunkhoz való viszonyt, hiszen mutat egy – sokszor elérhetetlen – ideálképet arról, milyen a tökéletes nő és férfi.

Fiatalokra, serdülőkre nézve különösen nagy, sokszor akár veszélyes is ez a hatás, hiszen elsődleges céljuk lehet olyanná válni, mint a műsorok szereplői. Nem véletlenül örvend nagy népszerűségnek a – sokszor már abnormális mértékű – plasztikáztatás, és talán minden eddiginél nagyobb mértékeket ölt az anorexia, bulimia, az evés- és testképzavar. A sok televíziózás hatására veszíthetünk önbizalmunkból, önbecsülésünkből, és sokszor megvalósíthatatlan célokat tűzhetünk ki magunk elé.

Elsődleges tanács, hogy gondosan válogassuk meg, milyen műsorokat tartunk érdemesnek arra, hogy leüljünk a tévé elé, illetve mennyi időt töltünk el nap mint nap tévénézéssel. A fiatalok tévézési szokásaira pedig különösen figyeljünk, hiszen nemcsak mi, hanem a több ezer megnézett műsor is nevelik gyermekeinket.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!