A nárcisztikus Dorian Gray

Az önbizalom fontos dolog. Kell, hogy szeressük magunkat, de ne essünk át a ló túloldalára, hiszen nagyon ellenszenves az az ember, akinek mérhetetlen egója betölti a teret, de lehet, ennek sokszor komolyabb háttere van, mint szimpla önimádat.

Dorian Gray arcképe
Oscar Wilde 1890-ben megjelent misztikus története szerint Dorian Gray a saját hiúsága csapdájába esett. Az elbűvölő külsejű fiatalemberről egy gyönyörű portré készült, mely teljesen élethűen ábrázolja őt, annyira lenyűgözte saját látványa, hogy azt kívánta bárcsak sosem öregedne. Felismerve saját külsejének vonzerejét egy önpusztító, hedonista életstílusba vetette bele magát, de arcán a szélsőséges életforma halvány jele sem mutatkozott, ahogy az öregedésé sem. A kép lett valódi arca. Dorian nárcisztikus személyiséggé nőtte ki magát, és ebben környezete volt legnagyobb segítségére.

Nárcizmus
A kapcsolatokat tekintve a nárcisztikus személyiség hódolatra, szüntelen elismerése vágyik, tartalom nélküli kapcsolatokat ápol, hiszen kizárólag önképe megerősítését keresi az őt körülvevőkben. Dorian is féltékeny lett saját képmására, ugyanezt a tükröt várja el környezetétől is. A nárcisztikus embereket nem érdeklik a másik problémái, kapcsolatait kizárólag saját igényei szerint hajlandó azokat használni, ezért is élt egyedül Dorian. Ezt a fogyatékosságát a kapcsolatokba vetett bizalmatlanság és a mások lebecsülése okozza. A nárcisztikus személyiség irigy, hiányzik belőle a gyász, a bánat, együttérzés.

A nárcisztikus személyiségtípus munkában
A jó képességű nárcisztikusok több területen is kiemelkedőnek, kreatívnak tűnhetnek munkájukban, de valójában felületesek, hektikusak, hiányzik a tartalom és a mélység abból, amit kiadnak a kezük közül. Stresszhelyzetekben kiválóan tudják az érzelmeiket és indulataikat kontrollálni, legalábbis kívülről így tűnhet, de valójában nagyon is szorongnak, saját lelkükbe zárják vissza érzéseiket úgy, ahogy Dorian Gray portréján sem látszik, milyen ember valójában, hisz a vonásai tökéletesek, egy apró ránc, bőrhiba sem árulkodik jelleme valódi mivoltáról.

Terápia
A gyász, bánat átélésének képessége kifejleszthető, ilyen esetekben terápia javallott. A baj az, hogy a páciensnek legtöbbször nincs betegségtudata, sajátos önértékelése miatt nem is gondol rá, hogy viselkedése nem normális, pedig ez komoly betegség. Dorian Gray nem menekült meg önmaga elől, ezért is veszélyes hagyni beteljesülni egy ilyen személyiségtípust.

Oldalak