Lifestyle

6 veszélyes tévhit a kullancsról, amivel érdemes tisztában lenni

Ismét itt a jó idő és vele együtt a kullancsszezon. Számos tévhit és féligazság kering a köztudatban az apró és sokszor fertőző ízeltlábúakról, amikkel érdemes tisztában lenni.

Indul a kullancsszezon

A kellemes idő és a nyár beköszöntével még több időt töltünk a természetben, a felkapott kirándulóhelyeket hétvégenként több ezer túrázó keresi fel. A jó idő azonban nemcsak minket csalogat ki a lakásból, hanem a kullancsokat is felébreszti, ezért a kullancsszezon kora nyári tetőzésekor különösen fontos, hogy egy-egy túra vagy akár a saját kertünkben töltött délután után alaposan átnézzük magunkat és a családtagjainkat.

A leggyakoribb tévhitek

1. A kullancsok a fáról ugranak/pottyannak ránk.

A kullancs nem mászik fára, és a napsütéses, száraz környezet sem kedveli. Leggyakoribb előfordulási helye a sötét, magas páratartalmú bozót vagy a dús aljnövényzet.

2. A kullancsot az óramutató járásával ellentétesen kell csavarni, és akkor elengedi a bőrt, könnyű eltávolítani.

A kullancsot nem kell csavargatni. Ha nincs kifejezetten erre a célra készült kullancscsipeszünk, egy sima csipesszel fogjuk meg, és egy határozott mozdulattal rántsuk ki a bőrből!

3. A kullancsot olajjal, vajjal vagy ragasztóval érdemes bekenni, hogy megfulladjon, majd ezt követően könnyen ki lehet szedni.

Kerüljünk minden olyan megoldást, ami a kullancs fulladozásával, öklendezésével vagy összenyomásával jár, mert ilyen esetekben megnöveljük a fertőzés kockázatát!

erdő séta kutya fák természet

4. Ha eltávolítás közben beszakadt a kullancs feje, azt mindenképpen el kell távolítani.

Ha a bőrünkben szabad szemmel is láthatóan benne maradt a kullancs szájszerve (nem a feje), ne piszkáljuk, mivel ezzel csak irritációt, gyulladásos reakciót okozunk. Szervezetünk rövid időn belül észrevétlenül kilöki magából.

5. A fertőtlenítés csökkenti a fertőzés kockázatát.

A felületi kezelés a kullancs által terjesztett fertőzések megakadályozására hatástalan, de a fertőtlenítés nem árt, főleg, ha vérző vagy hámhiányos a csípés helye.

6. Az oltás valamennyi, a kullancs által terjesztett betegség ellen védelmet nyújt.

A kullancs elleni védőoltásként ismert vakcina nem tartja távol tőlünk a rovart és így nem akadályozza meg azt sem, hogy megcsípjen. A Lyme-kórt nem előzhetjük meg vele, de hatóanyaga a fertőző agyhártyagyulladás (encephalitistől) ellen védelmet nyújt. Ennek kezelésére speciális gyógyszeres terápia nem létezik, így a csípés elkerülésével vagy a betegséget megelőző oltással védekezhetünk ellene.

Mindannyian szoktunk ott takarítani, ahol a papok táncolnak, azonban néha érdemes kicsit alaposabban megnézni, mennyi és milyen piszok rejlik a lakásunkban és az otthonunk mely pontjairól vagyunk hajlamosak teljesen megfeledkezni.

Fotók: 123rf.com Forrás: Budai Egészségközpont

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
Hajunkat parfümözni nem igazán számít újdonságnak. Egyáltalán nem mindegy viszont, hogy milyen összetevőkből áll az adott parfüm, amit hajunkra permetezünk.
Lifestyle
Neked mi az 5 legjellemzőbb tulajdonságod a horoszkópod szerint? Nem biztos, hogy az, amire számítanál!
Fashion&Beauty
Irritációt és szárazságot észlelni bőrünk bármely területén kellemetlen. Száraz szemhéjjal küzdeni viszont különösen fájdalmas és zavaró tud lenni.