Lifestyle

5 népszerű irodalmi műfaj, amit a válogatós olvasó is nehezen tud lerakni

Jó könyvet találni nem mindig olyan egyszerű. Ez gyakran nem is attól függ, mennyire ügyesen van megírva vagy mennyire izgalmas a sztori. Sokszor ugyanis hangulatunk, aktuális érdeklődési körünk is befolyásolja, mennyire vagyunk befogadóak egy könyvvel kapcsolatban. Az alábbi öt irodalmi műfaj közül azonban a legtöbben megtalálhatják a hangulatukhoz, érdeklődési körükhöz illőt.

Fantasy könyvek, ha elég volt a valóságból

A fantasy könyvek lehetőséget adnak az olvasónak, hogy pár száz oldal erejéig elmerüljenek egy mágiával és varázslatos lényekkel teli világban. Nem ritka, hogy más irodalmi műfajok is elegyednek bennük. Gyakran megjelenik például némi románc és valamilyen kaland is. Sokoldalúságuk miatt szinte mindenki találhat köztük olyat, ami tetszeni fog neki.

Napjainkban ez az egyik legszárnyalóbb irodalmi stílus. Népszerűségét még A gyűrűk ura alapozta meg, majd újabb lendületet kapott a Trónok harcának köszönhetően, de valójában mindig is a legkeresettebb műfajok közé tartozott. Attól függően, hogy mennyire szeretnénk elengedni a fantáziánkat, választhatunk úgynevezett magas fantasy könyveket. Ezek közé tartozik a két fenti példa is, amelyek teljesen kitalált világokban játszódnak, saját nyelvekkel, legendákkal és történelemmel. Vagy az alacsony fantasy könyvek között is szétnézhetünk, amelyek részben, vagy egészben a mi valóságunkban kapnak helyet, némi varázslattal fűszerezve.

Kalandregények, ha kell egy kis izgalom

Nagyjából az emberiséggel egyidős a kalandirodalom, nem csoda, hogy napjainkban is rengeteg rajongója akad. Az első „kalandregények” közé tartozik például az Iliász és az Odüsszeia. Habár ezek ma már nem épp könnyű olvasmányok, megalapozták, hogy mit tartunk kalandregénynek.

Először is kell egy jó főszereplő, egy kalandos utazás vagy kincskeresés és nem kevés bonyodalom. Főhősünk útja során általában számos kihívással megküzd, egy hajszálon múlik, hogy élve kerül ki egy-egy veszélyes helyzetből, esetleg pár hőstettet is végrehajt útja során. A kalandregény elegyedhet más irodalmi műfajjal is. Lehet realista, romantikus és fantasy könyv is.

Krimik és detektívregények, ha nyomozóvá válnánk egy kicsit

Egy jó krimin nem lehet unatkozni. Ezek az általában kitalált bűntényeket felgöngyölítő regények valamilyen rejtélyes esettel, gyilkossággal, rablással kezdődnek. Ahogy halad előre a cselekmény egyre több bizonyítékra derül fény, az olvasó pedig a nyomozóval együtt próbálhatja megfejteni, ki lehetett a tettes. Ez gyakran nem olyan egyszerű feladat, ugyanis a krimik sajátossága, hogy szinte semmi nem az, aminek látszik. Emiatt tele vannak fordulatokkal, izgalmakkal, ami rendkívül lebilincselővé teheti őket.

Romantikus könyvek az érzelmes típusoknak

A romantikus könyvek rendkívül széles skálán mozognak. Ezt befolyásolja, hogy milyen korosztálynak készültek, inkább az érzelmi kötődés, a párkapcsolati viszonyok vagy a szexualitás, esetleg ezek összessége van a középpontban. A tiniknek szóló irodalom általában az első szerelem témáját dolgozza fel. Hogyan bontakoznak ki ezek az érzelmek a pár tagjai között és hogyan küzdenek meg az ismeretlen szituációkkal és érzésekkel.

A fiatal felnőtteknek szóló könyvek, vagy young adult irodalomban olykor már helyet kap a szexualitás is, habár nem ezen van a fókusz. Az írók gyakran csak érzékeltetik, hogy főszereplőik együtt töltötték az éjszakát, esetleg metaforákba burkolódzva írnak róla. Aztán ott vannak az egészen túlfűtött történetek is, amelyekben már egyértelműen megjelenik a szexualitás, sőt, az kerül előtérbe.

Sci-fi regények, ha a jövőbe pillantanánk

A sci-fik vagy tudományos fantasztikus történetek jellemzője, hogy a jövőben vagy alternatív valóságokban játszódnak. Nagy hangsúlyt kap bennük a technológia és annak fejlődésének hatásai, a napjainkhoz képest bekövetkezett társadalmi változások.

Sok sci-fi mutatja be disztópikusan világát, vagyis a jelenleginél rosszabb, de legalábbis annyira más formában, hogy mai gondolkodásunkkal annak fogjuk fel. Gyakran egy természeti katasztrófák, világjárványok, háborúk után helyreálló társadalom a kiindulópont. Ilyenkor előfordul, hogy a főszereplők már nem is emlékeznek rá, hogy létezett más élet is ezelőtt.

Máskor egy látszólag utópikus, minden jóval rendelkező társadalom a kiindulópont, ahol az emberek annyira eltávolodtak emberi mivoltuktól, hogy számunkra elképzelhetetlen tettekre képesek. Ezek gyakran foglalkoznak például a modern rabszolgaság, a kiszolgáltatottság kérdésével, az érzelmi befolyásolással vagy épp az örök élettel. De persze olyan sci-fit is találhatunk bőven, ahol ellenséges felek csatároznak az űrben.

Végül mindegy mit, csak olvassunk!

Az olvasás, habár ugyanúgy a szórakozást szolgálja, mint a filmek vagy a sorozatok, mégis egészen máshogy hat a szervezetünkre. Stimulálja az agyat, hiszen nekünk kell elképzelnünk minden szereplőt, minden helyet és eseményt, amit a könyv lapjai elénk tárnak. Ez egyúttal megakadályozza azt is, hogy az elménk elkalandozzon közben. Ezáltal javítja a kognitív képességeket és növeli az empátiát, mivel lehetőséget nyújt más emberek és kultúrák megismerésére, segít megérteni érzéseiket, ezáltal jobban értelmezni sajátjainkat is.

Manapság már könnyű jó könyveket találni online. Számos helyen pár oldalba ingyen bele is olvashatunk, találhatunk róluk értékeléseket és kritikákat, egy jó e-book olvasóval pedig akár több ezer kötetet is magunknál tarthatunk egyszerre. Ha mégis a hagyományos könyveket részesítjük előnyben, a webshopoknak köszönhetően még könyvesboltba sem kell mennünk értük.

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
A halálos betegségben szenvedő egykori ügyvéd állapota drasztikusan romlik, Karsai Dániel mégsem gondol arra, hogy feladja a küzdelmet.
Utazás
Nem árt képben lenni, hogy milyen változások vannak a Balatonnál. Bár most még túl kell lendülnünk egy hidegfronton, de utána indul lassan a szezon.
Sztárok
II. Erzsébetről mindenki tudta, hogy rendkívüli személyiség, egyedülálló vezető, valamint a hazája iránti odaadás és szeretet jelképe volt, ám arra csak kevesen kaptak rálátást, hogyan viselkedett a...