Lifestyle

Végleg eldőlt: ez lesz az 5 forintos érme sorsa, így döntött róla a jegybank

Az 5 forintos érme színesfémhulladékként már többet ér, mint fizetőeszközként. Most a jegybank döntést hozott a sorsáról.

Az 1 és a 2 forintosnak már búcsút intettünk. Jöhet az 5-ös?

2008-ban hozták meg a döntést, hogy bevonják az 1 és a 2 forintosokat, így a legkisebb fizetőeszközünk az 5 forintos lett. Balassa Péter országgyűlési képviselő kezdeményezte az 5 forintos bevonását, ugyanis szerinte az érme anyaga már drágább, mint az értéke, így igazából gazdaságtalan fenntartani.

„Egy 5 forintos rézből, cinkből és nikkelből áll, a súlya 4,2 gramm, vagyis 238 darab tesz ki egy kilót. A képviselő számítása szerint a háztartási sárgarézhulladék kilója most a színesfémátvevőknél 1500 forint, vagyis jóval több, mint 238 darab ötforintos pénzforgalmi értéke, 1190 forint” - mondta Balassa.

Matolcsy György jegybankelnök szerint azonban nem indokolt az 5 forintos érme bevonása, szerinte ugyanis a lakosság még mindig használja azt és a begyűjtése nagyon költséges intézkedés lenne, így az 5 forintos egyelőre még velünk marad. A jegybankelnök érvelt azzal is, hogy nemzetközi szinten észrevehető, hogy több ország meghagyja a kisebb fizetőeszközeit, utalt például a 1 és 5 centesekre a dollár esetében. A jegybankelnök szerint jelenleg 764 millió 5 forintos van forgalomban, ha bevonnák őket, akkor 50 százalékos visszaáramlással számolva 1604 tonna érmét kellene a Magyar Nemzeti Banknak, a hitelintézeteknek, a postának és a készpénzlogisztikai szolgáltató cégeknek kezelnie, ami nagy költséget jelentene.

Forrás: HVG Fotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
George és Amal Clooney élete nem is lehetne pazarabb: korunk legnépszerűbb sztárpárja jelenleg lenyűgöző, 18. századi kastélyában piheni ki a fáradalmait a franciaországi Brignoles faluban.
Sztárok
Lábas Viki annak idején a gitárosuk biztatására énekelte fel az Eső című slágert, amely tíz éve a nagyközönség egyik kedvenc dala; az énekesnő nemrég egy meglepő titokról rántotta le a leplet a...
Lifestyle
Már a bejelentés során kiderültek olyan részletek, melyek sokkolták az állatvédőket. A helyszínen aztán jött az igazi megpróbáltatás.