Lifestyle

A 24 című tévésorozat látványtervezője tart előadást a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon

Október 17. és 22. között ismét az év legkülönlegesebb látványú filmjei versengenek egymással az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál programjában, ahol rangos nemzetközi zsűri ítéli oda a díjat a legjobb látványtervezésért, köztük a világhírű 24 című sorozat látványtervezője, Joseph Hodges, továbbá Gózon Francisco, venezuelai-magyar operatőr, valamint a két alkalommal is Oscar shortlistre került Tóth Barnabás filmrendező, akik izgalmas előadásokkal várják az érdeklődőket.

Az ATAFF filmszakmai programjai

A fesztiválon a nemzetközi zsűri feladata lesz, hogy eldöntse, melyik film viheti haza idén a legjobb látványtervezésért járó ATAFF-díjat. A szakemberek azonban nem csak a a versenyprogramot bírálják el, hanem izgalmas előadásokat is tartanak a production design rejtelmeiről. Az előadásokat az október 20-29. között zajló nemzetközi esemény, a Production Design Week keretében szervezik. A rendezvénysorozat a világ minden tájáról kapcsol össze szakmai programokat, amelyek a filmes látványtervezésre fókuszálnak. 25 ország 45 városában zajlanak ebben az időszakban a szakmai programok, az ATAFF-mesterkurzusok a fesztivál ideje alatt a szolnoki TISZApART moziban lesznek megtartva.

A 24 című népszerű sorozat látványtervezője, Joseph Hodges Látványtervezés - nem agysebészet címmel tart előadást október 21-én szombaton, 14.00 órától. Az ismert látványtervező előadásában a CGI felemelkedését tárgyalja a filmekben és a televíziós produkciókban, és összehasonlítja a hagyományos módszerekkel, amelyek - sok esetben - gyorsabbak és olcsóbbak, de a filmkészítők egyre kevésbé használják.

A mesterkurzushoz egy kísérő-vetítés is kapcsolódik:

Hét Nővér - angol-francia-belga-amerikai sci-fi, 123 perc, 2017. Rendező: Tommy Wirkola

2023. október 21. szombat, 10:00 óra TISZApART Mozi A-terem

Tóth Barnabás filmrendező legújabb filmje, a Mesterjátszma kapcsán tart elemző előadást arról, hogyan meséli el a látvány a történetet. Nem csak a dialóg, vagy a szereplők cselekvései mesélik egy film történetét, hanem sokszor a kép, a díszlet vagy a vágás is. De mi van akkor, ha ezek a képi elemek a cselekménnyel párhuzamosan egy másik történetet mesélnek? A csavaros pszicho-thriller elemzése kapcsán a nézők betekintést kaphatnak a film írásába, és olvasásába is. Lesznek werkképek és videók, mood-board és vizuális trükk elemzés is. A mesterkurzus időpontja: 2023. október 20. péntek, 13:00 óra.

A kurzushoz kapcsolódó meglepetés filmet október 20-án, pénteken 10.00 órakor lehet megnézi a TISZApART moziban.

Gózon Franciso, venezuelai-magyar filmoperatőr-rendező előadásból kiderül, mennyire kulcsfontosságú az operatőrök munkája a film látványvilágának megteremtésében és mennyire kell összedolgozni a stábbal, hogy a végeredmény magáért beszéljen. A mesterkurzus időpontja: 2023. október 18. szerda, 14:00 óra

Az előadáshoz kapcsolódóan 2023. október 18. szerda, 10:00 órától vetítik az Oscar-díjas Deák Kristóf Foglyok című filmjét, amelynek operatőre volt.

A mesterkurzusok mellett filmszakmai kiadványokat is bemutatkoznak a szolnoki Alexandre Trauner ART/Film Fesztiválon. 2023. október 20-a, 17 órakor 3 kötettel ismerkedhet meg a közönség.

Magyar animációs alkotók II. című kiadvány: a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete 2017-ben indította útjára a Documenta Artis című sorozatát, amelynek második kötete tizenkilenc ismert és elismert magyar animációs alkotót szólaltat meg.

A magyar filmfesztiválok helyzetével foglalkozó Filmfesztiválkörkép című könyv az MMA MMKI gondozásában, a MOME, a FilmHungary és a Savaria Filmszemle szakmai támogatásával jelent meg, szerkesztője Dr. Kollarik Tamás.

Zukor Adolf és William Fox, Hollywood két magyar alapítóatyjának regényes önéletrajza, a háromszoros Oscar-díjas Rózsa Miklós filmzeneszerző önéletrajzi kötete, valamint az ötszörös-EMMY-díjas Csupó Gábor életrajza után a FilmHungary könyvkiadó a Magyarok Hollywoodban című könyvsorozatának újabb kötetét jelenteti meg Pressburger Imre egy forgatókönyvíró élete és halála címmel, ami szintén bemutatkozik a szolnoki fesztiválon.

Együttműködő Filmmúzeum és Örökség Filmfesztivál címmel tartják a fesztivál ideje alatt a CineEuroConnect Kiállítást, amely személyes tárgyak változatos gyűjteményét mutatja be és a filmtörténet és az emberi kapcsolatok gazdag szövevényét tárja elénk. A projekt a Temesvár - Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban című nemzeti kulturális program része, és a Temes Megyei Kulturális és Művészeti Központ által működtetett OverBorder Culture+ programon keresztül a Kulturális Minisztériumon támogatásával valósul meg az ATAFF-on.

Az Alexandre Trauner fesztiválon a 10 játékfilm - európai nagyjátékfilm - köztük kosztümös drámák, háborús filmek, romantikus műfajok és politikai thrillerek - a legjobb látványtervezés díjáért fog versenyezni október 17-22. között Szolnokon. A fesztivál a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósul meg. Részletes program: www.ataff.hu.

Október elején Budapest utcáin sétálva Golden Globe és Emmy díjas hírességekkel találkozhatunk. A főváros ugyanis vendégül látja a filmipar legjobbjait, akik az elmúlt év filmes trendjeiről és a jövőre vonatkozó kilátásokról cserélnek eszmét.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Lifestyle
Lifestyle
Ha téged is gyötör az álmatlanság, vesd be az alábbi trükköket.
Lifestyle
A Halak családi gondjai megoldódhatna vagy rosszabbra fordulhatnak. Napi horoszkóp.
Sztárok
Lucy Hale neve hallatán sokaknak azonnal a szépség, a tehetség és a stílus jut eszébe. Az amerikai színésznő és énekesnő, akit a legtöbben a Hazug Csajok Társasága című sorozat Aria Montgomery...