10 módszer az éhség leküzdésére a diétaszezon célegyenesében

Diétánk legádázabb ellensége: az éhségérzet. Fontos, hogy ne engedjünk ösztöneinknek és ne adjuk fel most, amikor már elkezdtük a strandszezon előtti formába lendülést és látszódni is kezdenek az eredmények. Dr. Farkas Kitti és Dr. Bajnok Éva, az Alakorvoslás Program orvosai gyűjtöttek szakmai trükköket, melyekkel a kínzó éhségérzet legyőzhető.

BikiniszezON

Az éhség az agyunkban keletkező, szinte állandóan élénken üzenő idegsejtek keltette érzet, felhívás a táplálék megszerzésére és elfogyasztására. Egy másik agyi központ azonban számos ingerre reagál, és bizonyos időközönként lekapcsolja az éhségérzetet. Az egyes emberek éhségérzete eltérő, de a normál testsúlyú vagy sovány társaink (mint balerinák, tornászok vagy modellek) legtöbbször megtanulják uralni. Akár fogyókúrába kezdünk, akár életmódváltás vagy az aktuális, elért állapot megtartása a cél, nagy valószínűséggel mi is találkozni fogunk vele, ezért az alábbiakkal érdemes felkészülni rá.

A gyomor „megtévesztése”

Telítsük meg gyomrunkat alacsony kalóriájú ételekkel, tehát kezdjük a főétkezést levessel vagy salátával. Így kevesebb hely jut a köretnek, a kalóriadús húsoknak és a desszertnek. A közhiedelemmel ellentétben az agy nem téveszti össze a szomjúság-, és az éhségérzetet, de örökös érvényű szabály, hogy diéta alatt sokat kell inni – elsősorban vizet - és ez átmenetileg okoz némi jóllakottság érzetet is.

Lassú falatozás

Együnk lassan! A gyomor teltségérzetének tudatosulása agyunkban viszonylag lassú folyamat. Többek között ezért is célszerű normális körülmények közt, az ételt alaposan megrágva, nyugodtan étkezni. Fontos, hogy az ételt minél jobban megrágjuk, ez ugyanis megkönnyíti gyomrunk dolgát is. Lapozz a cikk folytatásáért!

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotó: 123RF.com

Oldalak

  • 1
  • 2