Univerzális tisztítószerek, amiktől a lakás összes része ragyogni fog

Itt vannak a legjobb természetes és mesterséges tisztítószerek.

Sokoldalú tisztítószerek

Általában minden háztartásban megtalálható jó pár takarítószer, hiszen mást használunk a fürdő, konyha vagy nappali tisztítására. Vannak azonban igazán sokoldalú, univerzális anyagok, amiket a lakás szinte összes részében tudsz alkalmazni. Mivel valaki a szokásos mesterséges változatok helyett azonban inkább a természetes - nagyanyáink számára is jól bevált - verziókat részesíti előnyben, így összeállítottunk egy-egy listát mindkét kategóriából, hogy könnyebben válogathass és kipróbálhasd őket.

Előnyök és hátrányok

A természetes és mesterséges tisztítószereknek is megvannak az előnyei, illetve hátrányai. Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy mennyire van szükség a vegyszereket tartalmazó utóbbira, vagy az esetlegesen kevésbé hatásos előbbire. Mindkét kategóriáról lehet pozitívat és negatívat mondani, de a lényeg, hogy nyugodtan kísérletezzünk és azt vagy azokat a termékeket, alapanyagokat válasszuk, amelyek tényleg beváltak számunkra.

Természetes tisztítószerek

  • Előnyök: "egészségesebbek", biztos nem okoznak allergiás reakciókat, bőrirritációt vagy egyéb tüneteket, amiket esetleg a vegyszeres alapú termékek miatt tapasztalhatunk. Általában minden háztartásban megtalálhatóak, hiszen konyhai alapanyagok, amiket gyakran használunk. Rendkívül sokat tudunk velük spórolni, mivel lényegesebben olcsóbbak, mint a hagyományos, mesterséges társaik. Régen (nagy- és dédszüleink idejében) is beváltak, ma miért ne alkalmazhatnánk őket?
  • Hátrányok: nem biztos, hogy annyira hatásosak, mint a tradicionális termékek. Az igazán makacs szennyeződések ellen lehet, hogy kevésnek bizonyulnak, hiába a környezet- és egészségbarát jellegük.

Mesterséges tisztítószerek

  • Előnyök: szinte minden szennyeződéssel, folttal elbánnak, és mivel gyorsan hatnak, nem kell órákat pepecselnünk a lakástakarítással. Használatuk után valódi frissesség és tisztaság költözik otthonunkba, amitől még a közérzetünk is jobb lesz. Pozitívumként említhetjük továbbá, hogy a legtöbb termékből kevés mennyiség is elég ahhoz, hogy kiszolgálja a célt, így viszonylag sokáig elég egy-egy flakon belőlük.
  • Hátrányok: akinek nagyon érzékeny a bőre, különösen ajánlott a gumikesztyű viselése takarításhoz, a vegyszerek ugyanis - ahogy említettük már - irritációt, kipirosodást válthatnak ki. Ezeknek az anyagoknak általában erős illata is van, amit nem tanácsos sűrűn belélegezni, mert bizonyos esetekben köhögést, allergiás reakciót okozhat. A jó minőségű termékek közül egy-kettő azért nem annyira olcsó, bár tény, hogy sokáig elég, és tekintve, hogy jól végzik a dolgukat, megtérül a befektetés.

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Fotó: 123rf

Oldalak