Szobanövények, amikkel jobb vigyázni

Gyönyörűek és veszélyesek. Mielőtt növényekkel dekoráljuk ki lakásunkat, érdemes utánajárni, hogy melyek azok a virágok, amiket érdemes olyan helyre tenni, ahol se a gyermekünk, se a háziállatunk nem férhet a közelükbe.

Amarillisz – A piros méreg

Az Amarillisszel nem érdemes kikezdeni, hiszen hagymájától kezdve a szirmokig, minden egyes része mérgező. Ha ilyet választasz, érdemes beszerezni védőfelszerelést, mivel akár a gondozása során rád csöppenő nedv is okozhat gyomor- és bélgyulladást, amit hányás és hasmenés kísér.

Anyósnyelv – Nem csak az életben szúrós

Ezek szerint az anyósok nyelvével tényleg vigyázni kell, hisz maga a növény levelei hegyesek és szúrósak, így képes könnyen felsebezni a bőrt. Amint ez megtörtént, allergiás pír keletkezhet a bőrön, továbbá a szervezetbe jutó méreganyag hányást és hasmenést okoz.

Szobai kankalin – A gyermekek rémálma

Színpompás virágai nem csak jókedvet hoznak a lakásba, hanem némi veszélyt is. A kankalin levele és hajtása is mérgező, így aki érzékeny bőrű vagy kisgyermekes, annak nem ajánlott a lakásban tartania. Tejnedve viszketést, bőrpírt, sőt akár hólyagokat is okozhat.

Filodendron – A lassú halál

Köztudott, hogy a gyermekek mindent a szájukba vesznek, ezért a családos emberek nagy ívben kerüljék ezt a növényfajtát. A könnyezőpálmaként is ismert növény gyökérnedvéből szivárgó méreg a bőrre kerülve vörös foltokat eredményez, szájba kerülve pedig égő duzzanatokat, amik előbb utóbb megakadályozzák a légzési folyamatot, és bekövetkezhet a fulladásos halál.

Leander – Mérgező, de népszerű

Hazánkban ez az egyik legnépszerűbb szobai- és teraszon tárolt növény, pedig igen veszélyes az emberi szervezetre. Gyakorlatilag minden része mérgező, így ha a szervezetbe jut, hasmenést, hányást, fejfájást, súlyos esetben keringési zavarokat is okoz.

Fotók: sztewe.deviantart.com, oasisfla.com, benary.com, cookieandkate.blogspot.com, photos.crimea-photo.com

Oldalak