Home&Design

Fogadjunk, hogy eddig te is rosszul csináltad - így érdemes portalanítanod a szobanövényeidet

A szobanövények gondozása összetett feladat, s a levelek alapos portalanítása is a részét képezi. Az esztétikai szempontokon túl mindez azért is célszerű, mert ellenkező esetben sok kellemetlenséghez vezethet a felgyülemlett por.

Ha eljön a portalanítás ideje

A szobanövények gondozása összetettebb feladat, mint azt elsőre hinnénk. Részét képezi a levelek alapos portalanítása is, és ez utóbbi egyáltalán nem csupán az esztétikai szempontok miatt fontos. Ha ugyanis nagy mennyiségű por gyülemlik fel, az nem pusztán minket allergizálhat, de a növényekre is negatív hatást gyakorolhat - írja a Kertlap.

Hogyan érdemes tehát gondozni a mindennapokban a szobanövényeket? Először is nézd át az összes növényedet, húzd végig az ujjadat a leveleken, és ha a nyomában egy csíkban tisztává válik a levélfelület, akkor itt az ideje a portalanításnak. Ne csupán a porréteget ellenőrizd, hanem azt is, hogy nincsenek-e a leveleken kártevők, sőt kórokozók után is kutass! Távolítsd el az elhalt, elszáradt, hajtásokat, valamint leveleket is! Locsolás alkalmával, de legalább hetente egyszer ellenőrizd a növényeidet!

A portalanítást nem pusztán a levél színén, hanem a fonákján is el kell végezni, mivel a gázcserenyílások a növény mindkét oldalán fellelhetők. Ha nagy, sima felületű levelekről van szó, akkor a mikroszálas kendővel történő portörlés az ajánlott. Simítsd végig a levelek színét és fonákját az egyik kezeddel, míg a másikkal támaszd meg a levelet a sérülések elkerülése végett. Használhatsz mikroszálas növénytisztító kesztyűt is, a nagyobb felületek megtisztításához pedig kézmeleg vízzel átitatott szivacsokat, illetve tusfürdőt is alkalmazhatsz.

Amennyiben kaktuszok, pozsgások, keskeny levelek, erősen szőrözött levelek (pl. fokföldi ibolya) tisztítására kerül a sor, használj nyugodtan puha ecsetet, esetleg fogkefét. Minden esetben az alaptól a csúcs felé haladva végezd a tisztítást! A levelek tisztításakor részben a kártevőktől is megszabadulhatsz.

Fotó: 123rf

Lapozz, rögtön folytatjuk!

Oldalak

Video Tóth Andi ekkor térne visssza az énekléshez
Home&Design
Egészség
Straub Fanni története inspiráló lehet sok mindenki számára, hogy nem szabad feladni, még akkor sem, ha közben tengernyi negatív kritikát kap az ember.
Lifestyle
A Spabook.net információi szerint 15 százalékos áremelés várható az állami fenntartású Dagály Gyógy-, Strandfürdő és Uszodában.
Egészség
Vannak bizonyos élelmiszerek, amelyekből késő este már nem érdemes falatozni, ugyanis nem fogunk tőlük jól és mélyen aludni, valamint hízáshoz is vezethetnek, ha lefekvés előtt fogyasztunk belőlük.