Fogadjunk, hogy eddig te is rosszul csináltad - így érdemes portalanítanod a szobanövényeidet

A szobanövények gondozása összetett feladat, s a levelek alapos portalanítása is a részét képezi. Az esztétikai szempontokon túl mindez azért is célszerű, mert ellenkező esetben sok kellemetlenséghez vezethet a felgyülemlett por.

Ha eljön a portalanítás ideje

A szobanövények gondozása összetettebb feladat, mint azt elsőre hinnénk. Részét képezi a levelek alapos portalanítása is, és ez utóbbi egyáltalán nem csupán az esztétikai szempontok miatt fontos. Ha ugyanis nagy mennyiségű por gyülemlik fel, az nem pusztán minket allergizálhat, de a növényekre is negatív hatást gyakorolhat - írja a Kertlap.

Hogyan érdemes tehát gondozni a mindennapokban a szobanövényeket? Először is nézd át az összes növényedet, húzd végig az ujjadat a leveleken, és ha a nyomában egy csíkban tisztává válik a levélfelület, akkor itt az ideje a portalanításnak. Ne csupán a porréteget ellenőrizd, hanem azt is, hogy nincsenek-e a leveleken kártevők, sőt kórokozók után is kutass! Távolítsd el az elhalt, elszáradt, hajtásokat, valamint leveleket is! Locsolás alkalmával, de legalább hetente egyszer ellenőrizd a növényeidet!

A portalanítást nem pusztán a levél színén, hanem a fonákján is el kell végezni, mivel a gázcserenyílások a növény mindkét oldalán fellelhetők. Ha nagy, sima felületű levelekről van szó, akkor a mikroszálas kendővel történő portörlés az ajánlott. Simítsd végig a levelek színét és fonákját az egyik kezeddel, míg a másikkal támaszd meg a levelet a sérülések elkerülése végett. Használhatsz mikroszálas növénytisztító kesztyűt is, a nagyobb felületek megtisztításához pedig kézmeleg vízzel átitatott szivacsokat, illetve tusfürdőt is alkalmazhatsz.

Amennyiben kaktuszok, pozsgások, keskeny levelek, erősen szőrözött levelek (pl. fokföldi ibolya) tisztítására kerül a sor, használj nyugodtan puha ecsetet, esetleg fogkefét. Minden esetben az alaptól a csúcs felé haladva végezd a tisztítást! A levelek tisztításakor részben a kártevőktől is megszabadulhatsz.

Fotó: 123rf

Lapozz, rögtön folytatjuk!

Oldalak

  • 1
  • 2