Így tartsd fényesen a parkettát - 8 egyszerű trükk, amit te is kipróbálhatsz

Kis odafigyeléssel és néhány apró trükkel akár évekkel is meghosszabbíthatod a parkettád élettartamát. Adunk néhány tanácsot, hogyan kerüld el, hogy fakulni és karcolódni kezdjen.

Seprű vagy porszívó

Lehetőleg egy sörtékkel védett fejű porszívóval távolítsd el a koszt a parkettáról, de ha ragaszkodsz a seprűhöz, akkor csakis olyat válassz, aminek puha a feje. A porszívók esetében a legtöbbször szabályozható a fej, amivel beállíthatjuk, hogy a parkettát vagy a szőnyeget akarjuk-e kitisztítani.

A fekete csíkok

A cipő talpa által hagyott fekete nyomokat ne kapargasd, hisz könnyen felsértheted a parkettát. Inkább vegyél elő egy radírt és azzal szépen radírozd le a fekete nyomokat.

Felmosás

A felmosást rontják el a legtöbben, hisz ilyenkor minél kevesebb vizet és jó nedvszívó képességű felmosófejet kéne használni, majd a felmosás végeztével egy rongy segítségével szárazra kéne törölni a padlót. Ha sokáig nedves marad, az nem tesz jót a parkettának.

Házi padlóápoló

A kopott, de még menthető állapotban lévő fapadló ragyogását újra visszaadhatja egy házi padlóápoló szer, amihez két rész olívaolajat keverj össze egy rész citromlével vagy ecettel és az így kapott folyadékot egy szórófejes flakon segítségével spricceld a padlóra. Apró területenként haladj és tiszta ronggyal töröld át a kezelt felületet.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!