Home&Design

Olyan történt a budapesti Ikeában, amire mindenki odafigyelt - videó!

Rendkívüli pillanatoknak lehettek szemtanúi az Örs vezér téri IKEA látogatói pénteken.

Nem lehet róla eleget beszélni

Magyarországon a nők és gyerekek ellen elkövetett párkapcsolati és családon belüli erőszak sajnos nagyon is valóságos probléma. Majdnem minden második nő tapasztalt már valamilyen formában lelki erőszakot, és minden ötödik nő élt már át fizikai vagy szexuális bántalmazást.1

A svéd vállalat 2021-es, magyarországi kvantitatív kutatásából kiderült, hogy a családon belüli erőszakkal kapcsolatos néhány tévhit még mindig nagyon mélyen gyökerezik, így további felvilágosításra van szükség: világossá kell tenni, hogy a családon belüli erőszak mindenféle családot érinthet, nemcsak a szociálisan hátrányos helyzetűeket, és hogy a kapcsolatból való kilépés után is fennáll a további bántalmazás veszélye. Mindeközben a probléma súlyát jól szemlélteti, hogy a válaszadók több mint fele (50-60 százalék között) ismer olyan személyt, aki a tudomása vagy feltételezése szerint elszenvedője volt a párkapcsolati erőszak lelki, fizikai, társadalmi vagy gazdasági változatának.

A nők elleni erőszak megszüntetésének napja

Az IKEA célja, hogy mindenki számára szebbé tegye a hétköznapokat, és hozzájáruljon a kényelmes, biztonságos, boldog otthon megteremtéséhez. Az, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát az otthonában, elengedhetetlen feltétele ennek a küldetésnek, ezért a vállalat kiemelten fontosnak tartja, hogy tegyen a nők elleni erőszak megállításáért.

Ennek érdekében az áruházlánc Örs vezért téri áruházánál egy, a témához kapcsolódva koreografált, kortárs táncművészeti előadást mutatott be november 25-én, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján.

Az esemény együttműködő partnere a NANE. A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület 1994-ben jött létre, célja, hogy fellépjen a nők és a gyerekek ellen elkövetett párkapcsolati és családon belüli erőszakkal szemben.

A táncelőadás koreográfusa Vasas Erika táncművész, aki elismert és aktív tagja a nemzetközi és hazai táncéletnek. Az előadást az alábbi videóban te is megnézheted:

Van kiút!

Amennyiben bántalmazás (akár, szóbeli, lelki, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak) áldozata vagy, jogod van a segítséghez. A NANE alábbi elérhetőségein is kérhetsz segítséget anonim módon, ingyenesen (Magyarországon belül):

Telefon: 06 80 505 101
hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22-ig
kedd 8-12-ig
szerda 12-14-ig

Külföldről hívható (nem ingyenes) vonal: +36 1 267 4900

1: Európai Alapjogi Ügynökség (FRA) tanulmánya, 2014.

Oldalak

Home&Design
Sztárok
Kim Basinger csak árnyéka egykori önmagának, hiszen valóságos plasztikrém vált 69 éves korára az anno imádott és csodált szőke bombázóból.
Sztárok
Vilmos szívében egyetlen lánya igencsak különleges helyet foglal el, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az imádni való becenév, amit a herceg adott Saroltának.
Sztárok
Brigitte Macron rendre elkápráztatja a világot stílusos szettjeivel, melyeknek hála a francia first lady simán letagadhatna akár 10 évet is a korából.