Öt különleges szobanövény, amelyek nincsenek minden szomszédban

Van pár olyan növény, amely számos otthonban előfordul - ilyen például a fikusz, az anyósnyelv vagy az orchidea. Most azonban hoztunk néhány - egész pontosan öt - olyan változatot, melyek igazán különlegesek, és biztosan nem találkozol velük a szomszédban.

Különleges szobanövények

Hawaii pálma

A Hawaii pálma (Brighamia insignis) egy nagyon különleges és dekoratív évelő szobanövény. Úgy "működik", hogy az új levelek a csúcsnál növekednek, miközben a régiek a szár aljánál elszáradnak és lehullanak. Ez a nem mindennapi darab a szárazságtűrőek közé tartozik, a napfényes, meleg helyet kedveli, ebből adódóan pedig szukkulens, tehát kevés vízre van szüksége.

Vénusz légycsapója

A Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula) egy évelő zöld húsevő. Nevéből kiderül "foglalkozása", amint a rovar rászáll a levelére, azok összecsukódnak (ez nagy energiát emészt fel), a szélükön található tüskék pedig közben csapdába ejtik a szárnyast. Az így elkapott legyeket a növény körülbelül tíz nap alatt megemészti, ezután a levelek elválnak egymástól és újra szétnyílnak. Ez a növény is a meleget és a fényt kedveli, valamint az alacsony páratartalom és a kissé nyirkos föld a legideálisabb számára.

Sivatagi rózsa

A sivatagi rózsa (Adenium obesum) Észak-Afrika szárazabb területeiről származik. Szokatlan, csinos alakja miatt az egyik legszebb szobanövény, virágai akár öt centiméteresek is lehetnek. Sok napsütést igényel, évente kétszer is nyílhat, télen azonban általában ledobja a leveleit. Érdemes úgy locsolni két-háromnaponta, hogy az öntözések között a talaja kicsit kiszáradjon.

Árnyliliom

Az árnyliliom (Hosta halcyon) annak ellenére, hogy nem annyira egzotikus, mint a listánkon szereplő többi növény, nagyon is mutatós és különleges. Extra külsejét káprázatos, kékes színű leveleinek köszönheti. A napfényt és a félárnyékot is jól tűri, nagy előnye pedig, hogy augusztus és szeptember között virágzik, így kora ősszel is megszínesiti a szürke hétköznapokat.

Japán banán

Az évelő japán banán (Musa basjoo) eredetileg Ázsia délkeleti magashegységeiben honos, így természeténél fogva viszonylag jól tűri a hideget. Kedveli a napfényt és a félárnyékot egyaránt, egy tágas cserépben remekül érzi magát. Ha egyébként is cserépben neveljük, akkor könnyen átteleltethetjük egy hűvös, lehetőség szerint világos, fagymentes helyen. Fontos tudni, hogy a trópusi hangulatot idéző növény akár két métert is nőhet, ehhez mérten válasszunk neki zugot.

Leadfotó: 123rf

Oldalak