Tudtad, hogy már a konyhádban is tehetsz a jövőért? Így kezdd el otthon a környezettudatosságot!

Egyre kiemeltebb téma manapság a környezettudatosság, a háztartási hulladék csökkentése, illetve a fenntartható alapanyagok használata. Nem nehéz elveszni ebben, főleg amikor rádöbbenünk, hogy ez valójában mennyi odafigyelést követel tőlünk. Most adunk néhány tippet, hogyan könnyítheted meg a folyamatot!

A szándék mindenkiben megvan

Ha arról van szó, hogy hogyan tehetünk a jövőnkért, általában mindenkinek az jut eszébe, hogy elzárja a csapot, kevesebb hulladékot termel, újrahasznosít, vagy szelektíven gyűjti a szemetet. Ezek valóban szuper ötletek és valóban sokat tehetünk velük, de egyszerre talán nagy falatnak tűnhet, hogy az egész háztartásunkat átformáljuk erre.

Ezért érdemes ott kezdeni, ahol a legjobban le tudjuk tesztelni, hogy nálunk mennyire működik ez a rendszer: ez pedig nem más, mint a konyha. Itt ugyanis ezernyi lehetőségünk van arra, hogy kipróbáljuk a szelektív kukákat, takarékoskodjunk a vízzel, vagy az élelmiszerek elcsomagolásában változtassunk. Lássuk, milyen lehet ez a gyakorlatban!

Ételmaradékok

Elképesztő mennyiségű ételt dobunk ki: a Nébih kutatása szerint itthon az élelmiszer hulladék 68 kg/főre tehető évente. Bár vannak nem elkerülhető ételmaradékok, mint például a zöldségek héja, de rengeteg élelmiszer megmenthető, újragondolható. A megmaradt köretekből készíthetünk egy másik ételt, de kis energiaráfordítással pontosan ki is mérhetjük, mennyi rizsre, tisztára, krumplira van szükségünk. A felbontott paradicsompüré felének sem kell a kukában végeznie: tésztaszósz, pizzaszósz, vagy mártogatós is készülhet belőle. Ha ezek közül egyik sem lehetséges, a fagyasztás még mindig jó alternatíva – akár még a megmaradt kenyeret is lefagyaszthatjuk, ha tudjuk, hogy nem fogunk belőle enni az elkövetkező napokban.

Az éltető víz

+1 tipp a nagymamától

A kiöntendő főzővízzel ugyan nem ajánlatos leöblíteni a WC-nket, de a tiszta, vízforralóban maradt, kihűlt vizet összegyűjtve fel lehet így használni, vagy a növényeink itatására is remek.

Ha tehetjük, ne mosogassunk túl meleg folyóvízzel. Egyrészt az ekkor távozó víz mennyiségére való tekintettel, másrészt pedig az áramra, ami melegíti a vizet. Az előre kiengedett meleg víz bőven megfelel a mindennapi mosogatás során, és ha két tálcás mosogatóval rendelkezünk, a másikba kevesebb mennyiségű hideg vízben tudunk öblíteni is. A mosogatógépet preferálóknak érdemes megfontolniuk, hogy milyen programot és milyen mosogatógéptablettát használnak. A szárító funkciót is ki lehet hagyni, ha a mosogatógép ajtaját kinyitva hagyjuk, hogy az edények maguktól száradjanak meg.

Mibe csomagoljunk?

A legtöbb háztartásban celofánt, alupakkot és szalvétát használnak. Ezek közül talán még a szalvéta a jobbik döntés, de a legeslegjobb, ha mosható textilruhába csomagoljuk a szendvicseket. Ennek egy vékonyabb konyharuha is remek, de lehet kapni kifejezetten erre a célra szánt anyagokat is. Magvakat, gyümölcsöket, vagy az ebédünket rakhatjuk műanyag edénybe, amiket újra és újra elő tudunk venni, de az üvegtálak még jobbak.

Nem csak a te szívügyed (x)

Más is gondol a jövőre, ezért készül a 450 g kiszerelésű Vénusz kenőmargarinok műanyag csészéje 94%-ban újrahasznosított műanyagból, ami tisztítás után szétválasztható a papírbevonattól, így szelektíven gyűjthető mindkettő külön-külön.

Bár a megvásárolt élelmiszer már be van csomagolva, érdemes figyelni rá, hogy amikor csak tudjuk, kerüljük őket. A legtöbb zöldséget és gyümölcsöt nem kell zacskóban hazavinnünk, de ha mégis így történne, a nagyobb zacskók szemeteszsákként élhetnek tovább. Tény, hogy ezzel a műanyaghulladék csak minimálisan csökken, de mégis többet tettünk, mintha azonnal a kukába dobtuk volna.

Oldalak

Fashion&Beauty
A 27 esztendős divatmodell mindenkit lehengerelt a The Apprentice című film cannes-i premierjén: a világsztár átlátszó ruhában, melltartó nélkül hódított a vörös szőnyegen.
Sztárok
13 esztendő telt el azóta, hogy Katalin hercegné és Vilmos herceg kimondták egymásnak a boldogító igent a londoni westminsteri apátságban, házasságuk pedig azóta is töretlen. Egy bennfentes szerint...
Lifestyle
Ha konyhai praktikákra van szükséged, valószínűleg nem Ryan Gosling az első, aki eszedbe jut, a színész viszont egy elképesztően zseni trükköt osztott meg nemrégiben rajongóival.