Ez történne a világgal, ha megszűnne a GPS

El tudjuk képzelni enélkül az életünket?

A GPS áldás

Ma már nehezen tudjuk elképzelni, hogy létezett valaha olyan időszak, amikor az emberek mindenféle navigációs rendszer nélkül voltak képesek közlekedni a Földön. Nagyszüleink és a náluk idősebb generációk még kénytelenek voltak térképet és a józan paraszti eszüket használni az utazás során, vagy egy harmadik, rendkívül primitív és ma is remekül működő módszert: idegenektől kértek útbaigazítást, azaz megkérdeztek valakiket az utcán, hogyan jutnak el A-ból B-be. A fiatalok a 21. században azonban a modern technológiát már olyan természetesnek veszik, mint a bejglit karácsonykor. Az okoseszközök és mesterséges intelligencia korában nem lepődünk meg azon, hogy gyakorlatilag nincs előttünk akadály a digitális világban, a különféle programok nonstop rendelkezésünkre állnak. De mi lenne akkor, ha egyik pillanatról a másikra kihúznánk a dugót a képzeletbeli konnektorból, ami például a GPS-t (Global Positioning System), vagyis egy globális helymeghatározó dolgot működtet? Erre a kérdésre a BBC cikkében találjuk a választ.

Kezdetnek nyilván muszáj lenne az agyunkra hagyatkoznunk, és jobban figyelnünk a környezetünkre, egészen az apróbb részletekig. Ez nem is volna annyira rossz szituáció, hiszen sokat tanul az ember saját magáról is, amikor a józan eszére van hagyva - komfortzónájából kilépve előjön kreativitása, és valóban megtanul tájékozottabbnak lenni a külső segítségek nélkül. Meglehet, hogy olyan helyeket is felfedeznénk, amiket elszalasztottunk volna, ha átadjuk magunkat a technikának.

Alapvetően a GPS-féle eszközöket azért találták ki, hogy - dobpergés - könnyebb és gyorsabb legyen eljutni egyik pontból a másikba anélkül, hogy totál elvesznénk. Ahogy a legtöbb program azonban, ezek sem mindig megbízhatóak. Hányszor fordul elő, hogy hiába használjuk a navigációs rendszert, mégsem oda lyukadunk ki, ahol szeretnénk. Sokszor a különféle útfelújításokat, lezárásokat egyáltalán nem jelzi a készülék, vagy mivel műholdhoz kapcsolódik a dolog, egy alagútban köszöni szépen, megpihen. Ezek persze apróságoknak tűnnek azokhoz az előnyökhöz képest, melyeket a létezésének hála élvezhetünk.

Lapozz!

Fotó: 123rf

Oldalak

Szólj hozzá Te is!