Fűszernövények, amiket otthon is egyszerűen termeszthetsz

Itt az ideje a saját fűszerkertnek.

Bazsalikom

A bazsalikom (Ocimum basilicum L.) egy olyan dísz-, fűszer- és gyógynövény, melynek itthon két típusát különböztetjük meg: a kisebb levelű afrikait és a nagyobb levelű dél-európait. A pikáns fűszernövény kellemesnek mondható, de szegfűszegre emlékeztető ízt kölcsönöz. Többféle anyagot tartalmaz, ami kedveltté teszi, ilyen többek között az illóolaj vagy a szaponin.

A meleg és félárnyékos helyet szereti igazán. Barna homoktalajon, magról áprilisban langyos ágyba vessük és május elején 20-30 cm-es távolságra palántázzuk. A virágzó növényt vágjuk le, szárítsuk meg és a leveles hajtásokat morzsoljuk le. Nevelni cserépben, balkonládában, akár a konyhaablakban is tudjuk. A bazsalikom június és szeptember között virágzik. A nyár második felétől nyíló virágok mellett már érett mag is található.

Borsikafű

A borsikafű (Satureja hortensis L.) közeli szomszédaink, az erdélyiek kedvelt fűszernövénye. Ízvilág szempontjából a borsra hasonlít leginkább, ám annál kissé gyengébb. Kesernyés anyagot, illetve illóolajat tartalmaz, ami miatt érdemes vigyázni az adagolásnál, hiszen túl keserűvé is teheti az ételt.

Fényigényes, ám a szárazságot jól tűrő, egyéves növény. Középkötött, löszös jellegű talajon termeszthető, ami megegyezik a majoránna igényeivel, de annál kevesebb öntözéssel is beéri. Magját március végén, trágyázás után, egy-két centiméter mélyen, harminc centiméter sortávolságra vetjük. Sűrű kelés után nyolc-tíz centiméterre ritkítjuk, virágzás idején az alsó elágazásnál vágjuk, szárítás után lemorzsoljuk. A bazsalikomhoz hasonlóan többször is vágható. Szárításhoz többnyire csokrokba kötjük és tövével lefelé felakasztjuk.

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!