A gazdagok kedvenc szobanövénye - mindent a filodendronról

A filodendron számos otthonban megtalálható, hiszen nemcsak mutatós, hanem strapabíró növény is, amelynek gondozása nem bonyolult, de azért van néhány alapvető szabály, amellyel érdemes tisztában lenni.

A közkedvelt szobanövény, amely mutatós és strapabíró - filodendron

A filodendron az egyik legnépszerűbb szobanövény, számos otthonban megtalálható, hiszen mutatós, ráadásul strapabíró is, ezért szeretjük annyira. Sokszor tévesen hívják egyébként könnyezőpálmának, mert nem a pálmafélék (Arecaceae), hanem a kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozik.

Közép-Amerikában, Mexikóban, illetve Costa-Rica trópusi esőerdeiben őshonos, természetes élőhelyén akár húsz méter magasra is megnőhet. A külseje jellegzetes, leginkább bőrszerű, szív alakú leveleiről lehet felismerni. A fiatalabb változatok levélszerkezete egyszerű, a lyukas típus csak az idősebb példányoknál fejlődik ki. Ritkán virágzik, gyümölcsöt szinte soha nem terem. A következőkben felvázoljuk, milyen igényei vannak, és mindent elárulunk a gondozásával kapcsolatban.

A filodendron gondozása

A filodendron igényei viszonylag alacsonyak, ezért sem célszerű kitenni például sok fénynek. A lakásban lehetőség szerint árnyékos helyre tegyük, nehogy kifakuljanak vagy megégjenek a levelei. Természetes élőhelyén is csak részben éri szórt napsugár, ezért is szokta meg a sötétebb környezeti adottságokat.

A növény hőigénye közepes, a hidegebb hónapokban 12-15 fok szükséges számára, míg növekedési időszakban (melegebb évszakokban) 18 fokos vagy afeletti hőmérsékletet kell biztosítanunk neki. 27-28 fokos időben is jól megvan, ilyenkor azonban figyelni kell arra, hogy a filodendron vízigénye megnő, ezért is kell sűrűbben párásítanunk, öntöznünk.

A filodendron vízigénye átlagos, miután jobban meglocsoltuk, hagyjuk a földjének felső részét kiszáradni, utána öntözzük meg ismét. Ne hideg vízzel hidratáljuk, használjunk langyosabb (szobahőmérsékletű) folyadékot vagy esővizet. Mivel a növény strapabíró, száraz levegőjű környezetben is elél, viszont jobban szereti a magasabb páratartalmat. Ilyenkor, a fűtési időszakban érdemes néha permetezni.

A talaj minősége

A filodendron a szerves anyagban gazdag, tőzeges talajt kedveli. A fiatalabb példányokat évente egyszer érdemes átültetni, az idősebbek esetében elég, ha a felszíni talajt cseréljük. Nem szükséges rendszeresen tápoldatozni, a szakemberek szerint elegendő egy évben kétszer. A nyári időszakban virágokat hozhat, bár szobai körülmények között ez ritkán jellemző - ehhez viszont tényleg elengedhetetlen a magas páratartalom.

Fotó, leadfotó: 123rf

Oldalak

Szólj hozzá Te is!