Építkeznél, de azt sem tudod, hol kezd? Ezeket jó, ha észben tartod!

Régóta szeretnél saját házat? Ráadásul olyat, ami minden szempontból megfelel az ízlésednek? Ha a pénz már megvan hozzá, építkezni nagyon izgalmas, ám amilyen jó ötletnek tűnik az elején, olyan káoszba is fulladhat, ha nem figyelsz a részletekre. Hogy biztosan ne járj így, íme néhány dolog, amit érdemes megfogadnod.

A megfelelő szakember

Megvan a telek, és nagyjából azt is tudod, mit szeretnél. Még mielőtt azonban bármibe is belekezdenél, meg kell találnod azokat a szakembereket, akikben teljesen megbízol és tudod, hogy olyan munkát fognak végezni a leendő otthonodon, amilyet te magad is csinálnál. Ezt persze könnyű mondani, nehezebb megvalósítani, de ha jó helyen keresel és alaposan utánanézel a dolgoknak, akkor nem érhet nagy csalódás.

A legjobb opció, ha ajánlás után kapsz egy-két megbízható elérhetőséget, de ha senki sincs az ismerősi körödben, aki tudna ebben segíteni, még mindig a leginkább időkímélő megoldás az internet. Talán általánosításnak tűnhet, de egy szakemberről már a weboldala alapján le lehet szűrni, hogy mennyire igényes a munkájára, vállalja-e az árait, vagy hasraütés-szerűen dolgozik. A legjobb, ha referenciákat is mutat az oldalán, de ha még így sem vagy biztos választásodban, akkor független fórumokon is rákereshetsz a cégre, vagy a szakember nevére, biztosan találni fogsz róla néhány véleményt.

Ajánlat, ajánlat, ajánlat

Ha már tudod, hogy kikkel szeretnél dolgozni, mindenre kérj be árajánlatot! Legalább 4-5 választási lehetőséget tarts fenn magadnak, amik közül el tudod dönteni, hogy kivel éri meg a leginkább együtt dolgoznod. Hihetetlen, de döbbenetes küldönbbségek lehetnek egy-egy árajánlat között, így ha jót akarsz, tényleg megéri rászánni az időt.

Csak erős alapokra épülhet ház

Az építkezés talán leghosszadalmasabb és legtöbb konfliktusforrást is tartogató eleme (én már csak tudom - a szerk.) az alapanyagok kiválasztása. El sem hinné az ember, hogy mennyi minden apróságra oda kell figyelni a téglától elkezdve a minőségi kötőanyagokon át a tetőcserép színéig! A lehetőségek tárháza pedig szó szerint végtelen, így könnyen elveszhetünk a részletekben, ha nem figyelünk vagy legalábbis nem dokumentálunk pontosan. A ház alapelemeinek kiválasztásánál semmiképp se a spórolás, hanem a minőség legyen az elsődleges szempont, hiszen a kapcsolatokhoz hasonlóan az otthonunk is csak erős alapokra épülhet, legfeljebb majd a konyhabútoron behozzuk az árát...

Tájékozódj!

Az első és legfontosabb tehát, hogy még mielőtt bármilyen szolgáltatást igénybe vennél, vagy megrendelnél, mindennek alaposan nézz utána! Ne sajnáld rá az időt, hiszen az otthonodat - jó esetben - egy életre tervezed, így inkább az építkezéskor légy türelmes és körültekintő, minthogy utána javítgasd a közben elkövetett hibákat. A szolgáltatók és termékek weboldalai, a különböző fórumok és vélemények mind ebben segítenek.

Ha biztosra szeretnél menni (x)

Persze ha nem szeretnél órákig bolyongani az interneten, hogy megleld, amire kíváncsi vagy, akkor ajánljuk figyelmedbe az Ytong új, személyre szabott weboldalát, ahol minden kérdésedre választ kaphatsz, ami érdekel az építkezéssel kapcsolatban! Magánszemélyek és kivitelezők számára egyaránt: termékelérhetőség, árak, beépítést/falazást segítő technikák és videók egy helyen! Próbáld ki Te is!

Fotók: pinterest.com, pegasa.sk; Leadfotó: ixycom.com

Oldalak