Home&Design

Ennyibe kerül, ha lakberendezőt hívsz 2022-ben – De megéri?

Kezdjük a mai cikkünket az egyik leggyakrabban elhangzó kérdéssel a témában, mégpedig: "Mit is csinál egy lakberendező pontosan?"

A kérdésnek inkább úgy kellene hangoznia, hogy mit nem csinál?

Egy igazán jó és leleményes lakberendező mindenben segít, ami egy ingatlan - legyen az akár lakóingatlan vagy közületi helyiség - építésénél, átalakításánál kérdésként felmerülhet. Ez a segítségnyújtás megnyilvánulhat tanácsadás, vagy konkrét tervezési feladat formájában, de nagy előny, ha egy lakberendező a kivitelezési tevékenységet is kíséri: egyeztet a szakemberekkel, felügyeli munkájukat. Tehát a lakberendező jelen lehet a projekt kezdetétől a végéig, igény szerint.

A következőkben Mohácsi Alexandra enteriőrtervezőt – aki otthonosan mozog a színekkel és textúrákkal gazdagított, kortárs és modern formavilágú terekben, és az ‘Énfészkem Creative Interior Blog’ szerzője – Leindler Dorotea, a Bohome Stúdió vezetője faggatta.

Milyen dolgokkal kapcsolatban veheted a segítségét egy lakberendezőnek?

Aki csak egy kis frissítést szeretne otthonán, vagy szeretne változtatni, de nem tudja hogyan vágjon bele, az sok esetben először csak egy konzultációs alkalmat vesz igénybe. Átfogóbb szolgáltatás esetében a tervezés alaprajzi szinten kezdődik a funkciók meghatározásával és kiosztásával, építési, bontási, vizes- és elektromos tervek elkészítésével. A fotorealisztikus látványtervek segítségével a leendő állapot minden eleme előre és részletgazdagon vizualizálható, mely terveket az enteriőr tervező a megbízóval együtt tud megtervezni a számítógépén, digitális formátumban. A kiviteli bútortervek, falnézetek segítséget nyújtanak a szakemberekkel történő egyeztetésekben. Összességében mondhatjuk, hogy minden esetben a gondos tervezés biztosítja a megfelelő kivitelezést.

Van különbség egy lakberendező és egy belsőépítész között?

A belsőépítész felsőoktatási intézményben építészként végez, majd belsőépítészetre szakosodik. A lakberendező szakirányú képzés elvégzése után gyakorolhatja tevékenységét. A lényegi különbség a két szakma között, hogy az épület szerkezeti elemeit érintő változtatások belsőépítészeti tervezést igényelnek.

Ezeknek a szolgáltatásoknak hogy alakul az ára most 2022-ben, lebontva?

Ez nagyon változó, minden egyes projekt különböző, de elsősorban a lakberendezőn múlik, illetve a feladat összetettségén, komplexitásán. Más a díjszabás vidéken és a fővárosban is. Tanácsadás óradíjban számolva 10 és 25 ezer forint között mozog, míg komplex tervezési megbízás esetén 5 és 15 ezer forint közötti négyzetméter árral kell kalkulálni az ingatlan nagyságától függően.

Miért jó, egy szakember segítségét igénybe vesszük, milyen hibákat kerülhetünk el így?

A lakberendező egy térbe belépve - annak adottságain túl - azonnal felméri és átlátja, milyen lehetőségek rejlenek benne. Alapos tervezéssel felesleges kiadások kerülhetők el, és nem mellesleg a munkafolyamatok is könnyedebben ütemezhetők, optimalizálhatóak. A belsőépítészeti trendekben, a felhasznált anyagokban, műszaki megoldásokban nagyon gyors a változás, fejlődés. Ezt folyamatosan figyelemmel kísérni izgalmas, és igen nagy kihívás. A lakberendező feladata, hogy tisztában legyen az aktuális trendekkel, árazással, és megfelelő ajánlásokat tudjon tenni gyártókra, beszerzési helyekre.

A fent említett lista csak a jéghegy csúcsát kapargatja, hiszen egy jó lakberendező ezeken felül rendelkezik még extra szociális tulajdonságokkal, türelemmel és empátiával, hiszen folyamatosan navigálja a kapcsolatot a külső világ és az Ügyfél között, fenntartja és ápolja a tiszta keretet a megbízás során. Aki hosszútávú és időtálló tér kialakítást szeretne, mindenképpen konzultáljon enteriőr tervezővel, mert az előre tervezés és alaposság kifizetődő, és nem kevés stressztől és fejfájástól tudjuk megóvni magunkat egy szakértő bevonásával.

Bevillannak egyedi és modern fali minták a Pinterestről, esetleg láttál textúrázott falakat ismerősök lakásában, irodákban? Mindig is különlegesnek tartottad a trendi falfestéseket az éttermekben, de nem tudtad pontosan, hogy mi fán terem, hogyan készül? Maradj velünk, és részletesen beavatunk a murál festés világába!

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Home&Design