A csíráztatás nem rémálom többé: így kezdj neki

Ha eddig csak álmodoztál róla, hogy az ablakban vagy a teraszon a balkonládából szüretelhesd a fűszereket, akkor most meg is valósíthatod! 

Tojáshéj

A tojáshéj nem csak szuper trágya a kalciumtartalma miatt, de a kártevőket is messzire zavarja a növénytől, ha a földjére szórod. A reggelihez elhasznált tojás héját ne dobd ki, hanem rakj bele egy kevés tápanyagban gazdag virágföldet, majd az elültetni kívánt magot. Gondozd a tojéshéjban, míg meg nem jelenik a csíra a föld felszínén. Törd meg egy kicsit az alját, mielőtt átülteted egy nagyobb cserépbe, így a gyökerek könnyedén elkezdhetnek továbbfejlődni.  

WC papír guriga

A gurigát vágd legalább kétfelé, papírból vagy egy másik, szétszaggatott gurigából csinálhatsz neki tálcát. Ha ügyesen vagdosod, egyetlen gurigából a csíráztatód alját is megcsinálhatod. A földet el is kezdheted ebbe adagolni, majd a – papír miatt kis vízigényű – növényeid magjait is dugdosd bele. Csírázás után átültethető. Cellulóztartalma miatt a papír egy kevés rosttal hozzájárul a földed tápanyagtartalmához, de ezt érdemes másabb módon is trágyázni. Tippeket itt találsz hozzá!

Újságpapír

Ha a tökéletességre törekszel, akkor 4-5 centis csíkokat vágj az újságpapírból, nedvesítsd meg és mintha papírmasét készítenél, kezdd el egy üvegpohár aljára feltekergetni. Ne felejtsd elkészíteni a  talpát se! A megszáradt edénykéket könnyedén lefejtheted a pohárról, és kezdődhet is az ültetés. Az első zöld hajtások után ezt is költöztetheted. A gyökerek viszonylag könnyen áttörnek a vékonyra hagyott, nedves papíron, így nem szükséges meglazítanod sem. Ha lusta vagy, egyszerűen csak helyezd a 10-15 centi magasra hajtogatott papír közepére a poharadat, tekerd rá és hajtogasd fel az alját. Villámgyors és tökéletes lesz így is.

fotókredit: annetrent.com, wikimedia.org, blogspot.com

Lapozz, cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!