Home&Design

Befolyásolhatja az alvást, milyen színű a hálószobád

A hálószobában azért nem mindegy, milyen színeket választasz, mert egyes árnyalatok befolyásolják a nyugodt alvást és pihenést. Ezekről lesz szó a következőkben.

A hálószoba színei

Amikor az ember kiválasztja a hálószoba színeit, akkor általában csak az esztétikumra és a külsőségekre helyezi a hangsúlyt, pedig ezeknek az árnyalatoknak mind jelentése és hatása van. A Travelodge készített korábban egy kétezer fős kutatást, az eredményekből pedig kiderült, hogy a résztvevők pihenésére és párkapcsolati életére is befolyással vannak a hálóban jelen lévő színek. Az alábbiakban bemutatjuk, melyek a leginkább és legkevésbé előnyös árnyalatok.

Kék: a legjobb választás

Azok, akiknek kék a hálószobája többet alszanak bárkinél (ez a kísérletből is kiderült), átlagosan nyolc órát töltenek pihenéssel éjszaka, ami egy normális időnek felel meg. Ezt tudományosan úgy magyarázza Chris Idzikowski, az edinburgh-i alváscentrum munkatársa, hogy a szemünkben ugyanolyan speciális receptorok vannak, mint amelyek az agyunk napi ritmusáért is felelősek. Ezek a sejtek a kék színre a legérzékenyebbek.

Nem véletlen, hogy a kéket (főként a világosabb árnyalatait) a nyugalommal hozzák összefüggésbe. Egyesek szerint még egy magas vérnyomású embert is megnyugtatja, ha bedugják egy ilyen színű szobába. A kutatásban résztvevők több mint fele mondta, hogy boldogan ébred fel - nekik is kék volt a hálószobájuk.

Sárga: a második helyezett

A második legelőnyösebb szín a hálóban - ha nyugodtan akarunk aludni - a sárga. A citrom árnyalat azért jó, mert stimulálja az idegrendszert, előidézve a relaxációt, ráadásul otthonos érzést sugároz, ezért sokan nem csak a hálószobában, de a nappaliban is bevetik.

Zöld: a bronzérmes

A visszafogott zöld is a legjobbak között végzett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára kúszta fel magát. A kísérletben résztvevők 22 százaléka jegyezte meg, hogy energikusan és pozitívan ébredtek reggel - zöld hálószobában.

Lila: a legrosszabb

Azok az emberek, akiknek lila a hálószobája a legkevésbé kipihentek mind közül. Maximum öt-hat órát alszanak. Ennek oka, hogy ez a gazdag árnyalat arra ösztökéli az agyat, hogy állandóan járjon, ezért nehezen lehet tőle igazán kikapcsolódni. Számos tesztalany számolt be rendszeres rémálmokról az ilyen hálóval rendelkezők közül.

Szürke: nem jó megoldás

A sötétszürke is a negatív színek közé tartozik, ha a háló dizájnjáról van szó. Erről az árnyalatról egy érdekes dolog derült ki a kutatás során. Azok a résztvevők, akik ilyen szobával rendelkeztek, a legtöbb időt töltötték online vásárlással alvás helyett. Ezek szerint a szürke nem csak a pihenésre, de a pénztárcánkra nézve sem a legjobb választás.

Piros: semmi összebújás

Érdekes, hogy a teszt eredménye a pirosat is a rossz választások közé sorolta. A merész árnyalatot általában a dögös, szexi, vonzó, tüzes jelzőkkel definiálják, de párkapcsolati és pihenési szempontból az egyik legelőnytelenebb megoldás a hálóban. Azok a résztvevők, akiknek ilyen szobájuk volt, csupán heti egyszer szeretkeztek.

Fehér: alvás helyett munka

Ha hajlamos vagy túlórázni, akkor bármilyenre dekorálhatod a hálószobát, csak fehérre nem. Annak ellenére, hogy ez a minimalista és letisztult árnyalat az egyik legkedveltebb a lakberendezésben, az alvás tekintetében kimondottan hátrányos. Azok, akiknek ilyen a hálójuk, sokszor viszik ágyba a munkát ahelyett, hogy pihennének.

Fotók, leadfotó: 123rf

Oldalak

Home&Design
Utazás
Euróoa egyik leggazdagabb országa több új módosítást hagyott jóvá a külföldiekről szóló törvényben, amivel újabb kísérletet tett arra, hogy az országot vonzóbbá tegye a külföldi munkavállalók és...
Lifestyle
Több felmérés említi Svédországot a világ 10 legboldogabb nemzete között. Sokan kutatják, próbálják megérteni, mire vezethető vissza boldogságuk titka. Egy svéd szépségmárka kerekasztal-beszélgetésén...
Lifestyle
A vállalat most kiemelten nagy energiát fektet a toborzásba.