Egy 50 forintos eszközzel megakadályozhatjuk az adventi gyertyák okozta lakástűz kialakulását

Vasárnap gyújtjuk meg az adventi koszorú első gyertyáját. Ezzel kezdetét veszi az ünnepi készülődés, a várakozás időszaka. Ha nem biztonságos koszorút veszünk, rosszul készítjük el, vagy rossz helyre tesszük, könnyen a tűzoltókra várakozás időszaka lehet belőle.

Tűzveszélyes dekoráció

Idén novemberben naponta húsz lakástűzhöz riasztották eddig a tűzoltókat, átlagosan 75 percenként kigyulladt egy otthon. A lángok legtöbbször egy-két négyzetméteren pusztítanak, de minden nap három-négy otthon lakhatatlanná válik a tűz miatt, holott ezek könnyen megelőzhetőek lennének. Idén már nem kevesebb, mint 6300 lakástűz volt Magyarországon - közölte a Femcaféval az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A hétvégén a legtöbb otthon kiegészül egy tűzveszélyes dekorációval, az adventi koszorúval. Teljesen mindegy, hogy mi magunk készítjük el, vagy készen vásároljuk, a legfontosabb kellékéről ne feledkezzünk meg: ez pedig a gyertyatüske, a gyertyák alatti kis fém alátét. Ezt körülbelül ötven forintért a legtöbb virágüzletben meg tudjuk vásárolni. Ha otthon készítünk koszorút, ne feledkezzünk meg róla. Ha készen vesszük a koszorút, csak olyat válasszunk, amelyiken a gyertyák alatt vannak ilyen kis tűzálló alátétek. Ha nincs ilyen alatta, inkább meg se gyújtsuk a gyertyákat.

Első a biztonság

Ha megvan a biztonságos koszorú, nem mindegy, hogy hova tesszük. A koszorú környékén ne legyen semmilyen éghető anyag, hiszen könnyen átterjed a tűz a koszorúról az asztalon lévő tárgyakra, függönyre, ablakkeretre. A legjobb, ha csak akkor ég a koszorú gyertyája, amikor a szobában vagyunk. Sose hagyjuk az égő gyertyákat magukra. Érdemes otthonra venni egy füstérzékelőt is, ami azonnal jelzi, hogy kigyulladt valami az otthonunkban. Minél hamarabb tudomást szerzünk a tűzről, annál több időnk van kimenekülni, annál hamarabb tudjuk a tűzoltókat hívni, akik sokkal több értéket meg tudnak menteni.

Alig tíz négyzetméter az albérlet alapterülete, de minden megvan benne, ami kellhet.

Leadfotó: 123rf.com, Forrás: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Oldalak