Home&Design

5 jel, ami arra utal, hogy ideje lecserélni irodai székünket

A munkahelyünkön hosszú órákat töltünk a székünkben, ezért nem mindegy, hogy milyen minőségű és mennyire kényelmes az a bútordarab, amelyen ülünk. Egy rossz szék nemcsak a komfortérzetünket ronthatja, hanem az egészségünkre is káros hatással lehet. Hogyan tudjuk eldönteni, hogy ideje lecserélni irodai székünket? Milyen jelekre figyeljünk? Milyenek az igazán jó, ergonomikus székek?

Milyen az ideális irodai ülőalkalmatosság?

Egy jó irodai szék nemcsak esztétikai szempontból van rendben, hanem kényelmes, praktikus és ergonomikus is. Egy ergonomikus szék hozzájárul az egészséges testtartáshoz, emellett megelőzi vagy csökkenti a hátfájást, a nyakfájást, a derékfájást és más mozgásszervi panaszokat. Ehhez azonban többféle tulajdonsággal kell rendelkeznie:

  • Állítható magasságú legyen, hogy a lábunk ne lógjon le, és ne nyomja a combunkat az ülőlap.
  • Állítható dőlésszögű legyen, hogy a gerincünk természetes görbületét kövesse, és ne görnyedjünk előre vagy hátra.
  • Állítható háttámlával rendelkezzen, amely megtámasztja a derekunkat és a vállunkat.
  • Állítható karfával legyen ellátva, ami segít ellazítani a karunkat és a vállunkat.
  • Puhán párnázott legyen az ülőfelülete és a háttámlája, hogy ne nyomja el a vérkeringést.
  • Légáteresztő anyagból készüljön, hogy egy kis izzadás ne jelentsen problémát.
  • Görgős legyen az alja, a mobilitás érdekében.

5 jel, hogy váltanunk kell

Ha azt vesszük észre, hogy irodai székünk nem felel meg ezeknek a kritériumoknak, vagy más problémák merülnek fel vele kapcsolatban, akkor érdemes elgondolkodni a cseréjén. Íme néhány jel, ami arra utalhat, hogy ideje lecserélni irodai székünket!

Kényelmetlen részletek

Ha folyton beakadunk valamibe, például egy kiálló csavarba vagy egy törött karfába, akkor az nemcsak bosszantó, hanem veszélyes is lehet. Ha pedig éles vagy kemény részek nyomják az ülőfelületet vagy a háttámlát, akkor az rövid és hosszú távon egyaránt különböző fájdalmakat okozhat.

Kopott ülőfelület

Ha irodai székünk ülőfelülete elhasználódott, elszakadt vagy elszíneződött, akkor az nemcsak az esztétikai hatást rontja, hanem a kényelmet is csökkenti. A kilyukadt párnázat vagy kilógó rugó akár a bőrünket vagy a ruhánkat is felsértheti.

Instabil elemek

Amennyiben az ülőalkalmatosság valamelyik eleme meglazult vagy eltört, az veszélyeztetheti a stabilitását és a biztonságát. Ha például a háttámla vagy a karfa billeg, akkor az biztosan nem támasztja megfelelően a testünket.

Problémás görgők

Ha irodai székünk görgői nem működnek rendesen, akkor az nehezíti a szék mozgatását és az irányítását. Ha például a görgők elakadnak, beragadnak vagy leesnek, akkor az akadályozhatja a szék gördülését, kárt tehet a padlóban vagy akár fel is boríthatja a széket.

Zörgés, nyikorgás

Egy hangosan zörgő, nyikorgó irodai szék nemcsak idegesítő, hanem azt is jelzi, hogy valamelyik alkatrész nincs a helyén, ezért balesetveszélyes is lehet.

Jelezzük a bajt!

Ha ezeket a jeleket észleljük irodai székünkön, akkor ne habozzunk jelezni a vezetőnknek vagy a karbantartónak, hogy gond van, és hogy miért fontos cserélni a bútordarabot. Egy rossz szék nemcsak kényelmetlen és egészségtelen, hanem hatással van a munkavégzésünkre is.

Egy rossz szék miatt csökkenhet a produktivitásunk: ha folyton igazgatnunk kell magunkat vagy a székünket, akkor az elvonja a figyelmünket és csökkenti a koncentrációnkat. Ha pedig fájdalmat érzünk valahol, akkor az már a tartást is rontja – és azzal együtt a teljesítményünket is.

Ha nem érezzük jól magunkat a székünkben, akkor az növelheti a stressz-szintünket és ronthatja a hangulatunkat is. Ha pedig stresszesek vagyunk, az befolyásolhatja a kollégákkal való együttműködésünket és a kommunikációnkat is.

Végül, de nem utolsósorban pedig ha irodai székünk kopott, sérült vagy zajos, az rossz színben tüntetheti fel az egész céget. Például, ha ügyfelekkel vagy partnerekkel találkozunk, akkor egy rossz szék sokat ronthat az első benyomáson és csökkentheti a hitelességünket.

Egy jó irodai szék nagyon fontos tehát ahhoz, hogy hatékonyan dolgozzunk. Az ergonomikus székek formatervezése praktikus és kényelmes, biztosak lehetünk abban, hogy ezek a típusok hozzájárulnak az egészséges testtartáshoz, miközben megelőzik vagy csökkentik a mozgásszervi panaszokat.

Oldalak

Home&Design
Utazás
A hét közepén ismét emelkedik majd a benzin nagykereskedelmi ára - írja friss közleményében a holtankoljak.hu.
Lifestyle
Minőségi és megfelelő mennyiségű alvásra mindannyiunknak szüksége van, sajnos viszont egyre többen küzdenek elalvási nehézségekkel. A jó hír viszont, hogy bizonyos esetekben saját magunkon is...
Sztárok
Nem titok többé: ez a 25 esztendős zenei előadó is csatlakozhat a 2024-es X-Faktor új mentorcsapatához.