Home&Design

Az egész világ begerjedt a vinylre - Íme, 2020 legmenőbb lemezei

Az LP súlyos erőfölénnyel nyomta le a CD-eladásokat az idén.

Minőség és kultusz - hasít az LP 2020-ban

Olyan hatéves lehettem, amikor először láttam és hallottam vinylt. Jót nevettem a méretes korongokon, hiszen az én akkori, ultramodern discmanemhez képest egy bakelitlemez maga volt a sötét középkor. Felnőttként azonban rájön az ember lánya, hogy régen tényleg sok dolog jobb volt - például az LP-k hangzását lehetetlen lenne más hanghordozóval reprodukálni.

Több mint 20 évvel később megtanultam, hogy az igazi guruk sosem hívják a lemezt bakelitnek, a gyári tű azonnal kuka, direkt hajtás kell, állítható hangszedő és a többi. Bölcsész diplomás, szőke nőként komoly erőfeszítés volt, mire beleástam magam a témába - hála istennek remek segítségeim voltak -, de ma már bátran vállalva a sznob jelzőt, én is a vinylesek táborát erősítem.

But have you heard it on vinyl?

Nem csak engem fertőzött meg az LP-őrület: már évek óta lehet hallani arról, hogy a CD és a vinyl harcából a régivágású, fekete lemezlap áll nyerésre, de a koronavírus és a karantén eldöntötte a harcot 2020-ra, mégpedig az utóbbi javára. A Recording Industry Association of America nyilvánosságra is hozta, hogy a fizikai hordozó eladásából származó 376 millió dollárból mintegy 232 millió származik "csak" a bakelit-eladásokból. Az adatokból az is kiderült, hogy a legtöbben Tame Impala, Ozzy Osbourne és Strokes-lemezeket vásároltak. A következő összeállításban most megmutatom a saját kedvenceimet - szigorúan az idei évre vonatkoztatva.

Keresve sem találhatnánk megosztóbb énekesnőt, de tehetségesebbet sem sokat. Miley Cyrus country-n edzett hangszálai, rebellis stílusa és szókimondó szövegei megteremtették az idei év egyik legjobb lemezét, a Plastic Hearts-ot. Az előadó 7. stúdióalbuma vinylen is megjelent, olyan rádióslágerekkel, mint például a Midnight Sky. Az album borítója önmagában is művészi értéket képvisel: Mick Rock munkája, aki többek között a Queen, David Bowie, Iggy Pop, Joan Jett, Blondie, a Thin Lizzy és a Mötley Crüe fotósa volt.
Kattints a további képekért!

Ezekkel a könyvekkel nem lesznek unalmasak a bekuckózós napok sem.

Leadfotó: Pixabay

Oldalak

Home&Design
Sztárok
A legendás magyar színésznek két gyermeke született: Lili 1995-ben, míg Marcell egy évvel később, 1996-ban látta meg a napvilágot.
Sztárok
Bár a néhai Diana eljegyzési gyűrűje a mai napig a világ egyik legikonikusabb ékszerének számít, melynek eszmei értéke szinte felbecsülhetetlen, Erzsébet királynő egyáltalán nem volt elégedett a...
Sztárok
Az 50 éves előadó kisebbik lánya, Kiss Emília Gréta korábban a Sztárban Sztár leszek!-ben is szerencsét próbált már, a napokban pedig elballagott, és ahogy egyre nagyobb, úgy lesz egyre szebb is.