Miért nem jó, ha túl szoros a copfunk? Fejfájást is okozhat

Biztosan veled is előfordult már, hogy a túl szoros copf miatt megfájdult a fejed. Több szempontból sem előnyös ez a frizura, erről lesz szó a következőkben.

Nem előnyös a túl szoros copf

A copf életmentő megoldást jelenthet egy rohanós reggelen, amikor különös erőfeszítés nélkül szeretnénk gyorsan kreálni egy sikkes frizurát. A probléma csak az vele, hogy ha túl szorosra sikerül, akkor bizony a nap végén komoly fejfájással nézünk szembe, és kamillázunk, hogy mitől vagyunk annyira rosszul, amikor fizikailag egyébként teljesen rendben vagyunk. A kérdésre a választ Dr. Denise E. Chou neurológus adja meg.

A fejfájás oka

Dr. Chou szerint ha összefogjuk a hajunkat egy copfba, akkor a szálak - habár minimálisan - húzni fogják a fejbőrünket, emiatt aktiválódnak az érzőidegek, ez váltja ki a fejfájást. Ezt cutaneous allodyniának nevezik, ami egyfajta érzészavar. Alapvetően az összekötött frizura nem kellene, hogy kellemetlenséget okozzon, de amivel az agyunk így érzékeli, generálja a migrént.

Gyógyszer helyett

A megoldás a problémára egyébként egyszerű, lehetőség szerint ne viseljük olyan szorosan összefogva a hajunkat. A copfot lazítsuk meg, ha kész vagyunk, kicsit húzkodjuk ki a fejtetőn lévő tincseket, így nem stimuláljuk a bőrünk receptorait, és hagyjuk, hogy a hajhagymák is "felszabaduljanak". Ha egész napos viseletre szánjuk az összekötött frizurát, akkor este egy kiadós fejmasszázs minden esetben jól jöhet.

Fotó, leadfotó: Pexels

Oldalak