"Az őszinteségtől lesz valami igazán extra" - Sustik Kriszta tervező

A zene és a művészet inspirálja, vonzza a scifi világa, amelyből ötletet merít, ruhái merész, futurisztikus vonalat képviselnek, mindeközben ő maga mérhetetlenül kedves, alázatos, egy olyan tervező, aki számára a stílus és a fenntarthatóság kéz a kézben jár. A legújabb FemDivatban Sustik Kriszta.

FemDivat - a magyar tervezők blogja

Női magazinként a divat, mint téma mindig is rendkívül fontos volt a Femcafe.hu számára. Régóta nagy vágyunk, hogy a nemzetközi szinten is egyre népszerűbb és elismertebb magyar tervezőinket jobban megismertessük az olvasóinkkal. Ez a küldetése a FemDivatnak, mely arra hivatott, hogy bemutassa a hazai divatélet kiemelkedő és feltörekvő szereplőit egy valódi, őszinte, autentikus szűrőn keresztül, aminek keretében talán olyat is merünk kérdezni, amit más nem. A szerző: Huszár Bianka.

A tervező, aki új szintre emeli a sportos és elegáns kombinációját - interjú Sustik Krisztával

Szerintem a jó tervező olyan, aki bár képben van a trendek folytonos változásával, igyekszik nem követni, hanem diktálni a divatot. Eredeti, akinek személyisége és érdeklődési köre hatással van a kreációira, és nem hagyja, hogy munkásságát előre meghatározott irányvonalak befolyásolják. Sustik Kriszta abszolút ezeket az elveket vallja, a tehetséges designer szerint a legfontosabb, hogy az ember hallgasson az ösztöneire, legyen őszinte, hiszen ettől lesz egy ruhadarab igazán extra - és persze ettől marad az adott alkotó tökéletesen hiteles. Bevallom, eddig kissé ambivalens érzések voltak bennem azzal kapcsolatban, hogyan lehet ötvözni kifogástalanul a sportos és elegáns stílust - nekem ez a kettő mindig egymás ellentéte volt. Kriszta azonban eloszlatta a kétségeimet, de erről meséljenek inkább a ruhái, illetve ő maga. Interjú.

A bemutatkozásodban azt olvastam, nem vagy egy tipikus tervező, aki a trendeket követi és valamilyen meghatározott irányvonal szerint készíti a kollekcióit. Ha nem ezek vezetnek, akkor honnan meríted az ihletet a ruhákhoz, milyen koncepció alapján dolgozol?

Általában nincs konkrét, kitalált koncepcióm, és nem is előre kigondolt témára szoktam tervezni. Mindig sok dolog kavarog a fejemben, van, hogy este lefekvéskor jönnek az ötletek, vagy épp csak meglátok valamit, ami elindít egy gondolatot. Az elképzelt ruhát papírra vetem, majd kísérletezek, kipróbálom az anyagot, megnézem, hogyan viselkedik, mi áll jól neki, kipróbálok több variációt is egy ruhára, és amelyiket éppen a legjobbnak érzem, azt valósítom meg. Leginkább tényleg az ösztöneimre hallgatok. Közben pedig mindig szól zene, az ad nekem egy plusz löketet, úgy még jobban szárnyalnak a gondolataim. Én így tudok működni, engedem azt áramolni, ami belülről jön.

Sportos és elegáns is egyben – ilyennek látom a ruháid. Nem üti egymást a kettő?

Szerintem egyáltalán nem. Sok esetben az anyaghasználat, a formavilág miatt mondható talán elegánsnak, viszont mindegyik ugyanúgy hordható magassarkúval is, mint sportcipővel. Attól függ, éppen milyen hatást szeretnénk elérni. Sok darabnál az övek, gumis megoldások emelik ki az alakot, ami alatt egy bővebb, kényelmes fazonú ruha található. Tényleg, szinte mindegyikről elmondható, hogy mindkét vonal passzol hozzá, el lehet vinni mindkét irányba. És szerintem talán pont ettől lesznek egyediek, mert nem sorolhatóak be egyértelműen egyik kategóriába sem.

Minden darabod extra. Jellemző a futurisztikus elemek használata, te magad is kedveled ezt a stílust, vagy ebben tudod leginkább kiélni a kreativitásod?

Ez az egyik kedvenc műfajom, már régebben is rengeteg scifi könyvet olvastam, filmeket is gyakran nézek. Akár egy 50 évvel ezelőtt írt könyvről, akár egy jelenkori filmről beszélünk, sajnos sokszor van valóságalapjuk, ami jó esetben egy figyelmeztetés is lehetne az embereknek. Most még nem késő, még van sok zöld terület, tiszta víz, olyan dolgok, amiket természetesnek gondolunk, de ez a műfaj gyakran rámutat arra, hogy ez könnyen megváltozhat. Ezek a disztópikus, sötét képek mindig is nagy hatást gyakoroltak rám, talán ebből adódik, hogy legszívesebben olyan anyagokkal dolgozom, melyek azt szimbolizálják, hogy egy ilyen világban a ruha védelmi funkciót is betölt majd.

Milyen nőkre szeretsz tervezni, kik a te célközönséged?

Nem szeretném konkrétan bekategorizálni a célcsoportot, a fiatalabbak ugyanúgy szerethetik, mint a stílusos idősebb korosztály. Azoknak a nőknek szól leginkább, akik vagányak, szeretik a különleges, de mégis hordható darabokat, extrémek, de mégsem annyira, hogy az már túl sok legyen. Szóval a praktikus, elegáns, közben sportos és egyedi darabokat kedvelő embereknek tervezek.

Színek tekintetében a neutrális vonalat képviseled, látok sok feketét és sötétet a kollekcióidban. Ez nagy kedvenc?

Tény, hogy összességében főként a fekete, szürke, kék anyagok vannak túlnyomó többségben, de ez nem jelenti azt, hogy ne szeretném a feltűnő színeket. Készültek már sárga esőkabátok, vízlepergető szoknya és különféle színekben tüllszoknyák, melyek azóta is nagy kedvenceim. Amúgy is szeretem, ha a sötét ruháimon is megvillan egy-egy élénkebb szín, legyen az egy fluoreszkáló varrat vagy egy színes kabátbélés. Nagyon szeretem az acélkéket, türkizt, mentát, lazac színeket, és most, hogy hosszas keresgélés után végre ezekből is találtam vízlepergető anyagokat, hamarosan egy kollekció készül belőlük.

A modern, futurisztikus, sportos vonal speciális anyagokat is követel. Melyekkel szeretsz a leginkább dolgozni, illetve amikor egy sportos-elegáns szettet megtervezel, hogyan kombinálod a két stílushoz a matériákat?

Az impregnált darabjaimat nem valamiféle merev, „műanyag” hatású ruhaként kell elképzelni. A legtöbb szoknya és kabát puha, vékony, vízlepergető anyagból készül, emiatt lenge, könnyed, elegáns. Ezt kombinálom legtöbbször természetes alapanyagú bélésekkel, így egyszerre van jelen a hétköznapi, utcai és az extrémebb vonal. Amikor kifejezetten pamutvászonból készítek ruhákat, akkor is muszáj belecsempésznem egy kis vízlepergető szegélyt, övet vagy zsebet. Valahogy ezt nehezen hagyom el. Nagyon szeretem a speciális sportruházati anyagokat, melyek kívül vízlepergető bevonattal rendelkeznek, de belül puha érzést biztosítanak. Pár éve rákattantam a sötétben fluoreszkáló anyagokra, melyeket azóta is alkalmazok táskákon, kabátzsebeken, olykor fényvisszaverő részekkel kiegészítve. Folyamatosan keresem az újabb speciális megoldásokat, textileket.

Szerinted egy kreáció mitől lesz extra?

Véleményem szerint a legfontosabb, hogy amikor készül, tényleg hallgassunk az ösztöneinkre, merjük megalkotni azt, ami bennünk van. Ettől az őszinteségtől és egyediségtől lesz valami igazán extra.

A minőség nem csupán a külsőségekben jelenik meg, számos ruhád vízálló tulajdonsággal rendelkezik. A fenntarthatóság fontos számodra?

A környezetvédelem mindig is fontos volt számomra, gyerekkoromban például képes voltam vadidegenekre is rászólni, hogy ne szemeteljenek. Azon kívül, hogy nagyon régóta szelektíven gyűjtöm a szemetet - még a legapróbb műanyag és papírdarabokat is próbálom elkülöníteni a többitől -, mindenben nagyon figyelek arra, hogy ne pazaroljak. A munkám során is szem előtt tartom ezt, minden tőlem telhetőt megteszek, de sajnos el kell ismerni, hogy egy ruhatervezőnél vannak korlátok. Nagyon nehéz például minden szempontból megfelelő anyagokat beszerezni, ez egy hosszabb folyamat, mire minden most elérhető anyagnak lesz könnyen beszerezhető, újrahasznosított és környezetbarátabb alternatívája. Addig is úgy dolgozom, hogy minimalizálom a szabászati hulladék mennyiségét, ami pedig keletkezik, azt odaadom valakinek, aki hasznosítani tudja.

Hogyan kell elképzelni nálad a tervezés és alkotás folyamatát elejétől a végéig?

Jellemző rám, hogy mindig egyszerre akarok mindent megvalósítani, és annyi új ötlet zsúfolódik össze a fejemben, hogy szinte képtelen vagyok priorizálni. Ha egyszerre jön több ötlet, például kabát, aztán táska, stb, akkor hirtelen mindent meg akarok csinálni, amire persze nincs időm – ha 50 órából állna egy nap, szerintem az sem lenne elég. Egyébként ha nekiállok egy ötlet megvalósításának, akkor rajzolok pár skiccet, verziót, majd általában elkezdek az anyaggal játszani, felteszem próbababára, kipróbálom, hogyan viselkedik. Majd amikor megvan fejben az irány, akkor elkészítem a szabásmintát, kiszabom a darabot, de szabás után van általában még egy kör kísérletezés. Előfordul, hogy az anyaggal való „játék” újabb ihletet ad, ilyenkor képes vagyok teljesen más irányba elindulni, hogy aztán abból az eredeti ötletből két-három eltérő darab is szülessen.

Van kedvenc darabod a sajátjaid közül?

Nehéz egyet kiválasztani, de mégis egyik fő kedvencem a hosszú, vízlepergető kabát. Pár éve rákattantam a vízlepergető szoknyákra, melyek előzménye egy kísérleti projektre tervezett vízlepergető ruha, az is nagy kedvencem volt. Ennek tavaly elkészítettem a hordható, pamut belső résszel ellátott verzióját.

Milyen ruhát szeretsz a legjobban tervezni?

Legtöbbször a vízlepergető kabátok, pelerinek és egy ideje a hosszú szoknyák ötletei jönnek belőlem. Régen készítettem sok fűzőt, egy ideje újra motoszkál bennem, hogy visszatérjek ehhez a vonalhoz is, persze szintén sportosan elegáns stílusban. Terveztem és varrtam már pár esküvői ruhát, amint lesz kapacitásom, a fűzőkkel kapcsolatos ötleteimet felhasználva készítek egy ilyen kollekciót is.

Számodra a legnagyobb elismerés az, ha...

Mindig nagy öröm volt számomra, amikor együtt dolgozhattam más művészekkel, zenészekkel, és a legnagyobb elismerés mindig az volt, hogy szabad kezet kaptam, és rám bízták magukat. Nagyon szeretem a kihívásokat, kipróbálni magamat olyan helyzetekben, amik ismeretlenek számomra, és rendkívül motiváló a visszajelzés, hogy tetszik, amit csinálok.

Mi a következő célkitűzés a márka számára?

Folyamatosan készülnek az új ruhák, most végre elég időm van a tervezéssel foglalkozni. Az utóbbi időszakban több külföldi megkeresésem is jött, ezért a megszokott darabokon kívül újra készíteni fogok extrémebb, kifutóra való ruhákat is. Régóta tervben van egy férfi kollekció, idén ezt is szeretném mindenképpen megvalósítani, valamint több együttműködésem is indul, szóval nem fogok unatkozni.

Kattints a további képekért!

Fotók, leadfotó: Sustik Kriszta

Oldalak

Szólj hozzá Te is!