Soha többé körömrágás - Így szokj le idegesítő beauty szokásaidról

Te is önkéntelenül észreveszed, ha a környezetedben valaki rágja a körmét, csavargatja a haját vagy szedegeti a bőrét? Nem is gondolnánk, milyen komoly lélektani háttere lehet az ilyen idegesítő szokásoknak. Következzen néhány tipp, hogyan lehet megszabadulni tőlük.

Körömrágás

Általában a rossz beidegződés és a stressz okolható ezért az egészségtelen szokásért. Egyrészt a körmeid is csúnyák lesznek tőle, másrészt gondolj bele, mennyi kórokozót juttatsz így a szervezetedbe. A szakemberek szerint egyik napról a másikra erről sem tudsz leszokni, lassan és tudatosan kell nekivágnod. Először is, amikor úgy érzed, hogy szeretnéd rágni a körmöd, próbáld meg elodázni a dolgot. Illetve adj magadnak kezdetben egy bizonyos időt, mondjuk 10 másodpercet, amíg rágcsálhatsz. Később fokozatosan csökkentsd ezt. Másik megoldásként tegyél ragtapaszt azokra a körmeidre, amiket a leggyakrabban rágsz. Ezek biztosan emlékeztetni fognak. Extrém megoldásként kapható „rossz ízű” körömlakk, amit elsősorban gyerekeknek találtak ki, de te is nyugodtan kipróbálhatod.

Hajcsavargatás

Minden negyedik nő csavargatja a haját. Ez nem is hangzik olyan veszélyesnek, csakhogy a szokássá vált hajcsavarás akár a haj töredezéséhez és hajhulláshoz is vezethet. Extrém esetekben előfordul, hogy az illető nem áll meg a haj piszkálásánál, de elkezdi húzgálni is azt, éppen ezért fontos, hogy még időben leszokj erről a szokásról. Először próbáld megfigyelni magad: milyen helyzetekben kezdesz el a hajaddal játszani? Ideges vagy? Unatkozol? Mélyen elgondolkodsz? Ezekben a helyzetekben próbáld magad tudatosan kondicionálni arra, hogy nincs szükséged erre a pótcselekvésre. Ha nem megy, próbáld ki, hogy tévézés, olvasás vagy telefonálás közben kesztyűt húzol, ez majd biztosan megállít.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!