Visszatér a panamakalap - a szezon kedvenc kiegészítője a 19. századból

Nyáron különösen fontos, mit pakolunk a neszeszerünkbe az UV-sugárzás miatt. Nem érdemes otthon hagyni sem a naptejet és napszemüveget, sem az SPF-es ajakápolót, de van még egy kiegészítő, amely a szezon nagy kedvence lesz: visszatér a panamakalap.

Panamakalap a szezon kedvenc kiegészítője

A panamakalap pálmalevelekből készült, és valójában nem Panamából, hanem Ecuadorból származik. A 19. és 20. században kezdődött a helyi termék külföldre szállítása. A hajós társaságnak köszönhetően jutott el Ázsiába, Amerikába, Európába. A panamakalap elnevezést onnan kapta, hogy Theodore Roosevelt a Panama-csatorna építkezését 1904-ben meglátogatta és az erről megjelent újsághírek fotóján panamakalapot viselt.

A kalapot a kalappálma (Carludovica palmata) levelének nyeléből készítik, amelyet felhasogatnak, és ezekből a vékony szalag formájú részekből fonják meg a kalapot. Előbb a tetejét készítik el, aztán óvatosan a többi részt, vigyázva arra, hogy a szálak finoman simuljanak egymáshoz.

A szövés lényege, hogy a szálakat egymással derékszögben keresztezik és a tartósság érdekében összefűzik, a széleket pedig eldolgozzák. A toquilla szalmakalapot az Ecuadori parton növő toquilla pálma szárát bevonó zöld háncsrétegből szövik, egy különleges eljárással eltávolítják belőle a növény fotoszintézisében szerepet játszó zöld színt. Szövés után az alapanyag már két részből áll: elkülönül a kalap karimája és korona része. Egy kalap elkészítése nyolc naptól akár hónapokig is tarthat. A folyamat végén mossák, fehérítik, hogy eltávolítsák a készítés során előforduló esetleges szennyező anyagokat.

Idén nyáron ismét nagy divat lesz a panamakalap, ajánlónk keretében hoztunk néhány csinos darabot.

ZARA, 8 995 HUF
Kattints a további képekért!

Leadfotó: Pexels; forrás: Wikipédia

Oldalak