Végre kiderült: Ettől alakulnak ki a ráncaink

Most minden kérdésünkre választ kapunk.

Az a bizonyos öregedés

Tudjuk, hogy a ráncok a kor velejárói, de sokszor nehéz beletörődni megjelenésükbe. „Ismerd az ellenséged!” – tartja a kínai mondás, éppen ezért utánanéztünk, hogy mit kell tudni a ráncokról!

A ráncosodás okai

A ráncok kialakulása tulajdonképpen belső és külső okokra is visszavezethető. Az évek múlásával a bőr regenerációs folyamata lelassul: a bőrben (pontosabban az irhában) lévő elasztin nevű fehérjerostok egyre inkább leépülnek, a bőr kevesebb faggyút termel, illetve folyamatosan csökken a hyaluronsav és a kollagéntermelődése, valamint megváltozik a kötőszövet állaga is. Ennek következtében a bőr egyre kevesebb vizet képes megtartani, szárazabb lesz, veszít rugalmasságából, feszességéből, majd ráncok, elszíneződések jelennek meg rajta. A ráncosodás másik oka az ismétlődő izom-összehúzódások szokássá válása - gondoljunk csak a mosolygásra vagy a homlokráncolásra. Amikor az arcizom összehúzódását a felette lévő bőr már nem tudja követni, akkor sajnos ráncok alakulnak ki.

Külső tényezők

Külső, környezeti tényezők is súlyosbítják a ráncosodás mértékét. Túlzott napozás, szoláriumozás, dohányzás, stressz, légszennyezés, stb.. Ezek mind szabadgyökök képződéséhez vezetnek a bőrben és sejtkárosodást okoznak. Míg a légszennyezést és a stresszt nehéz elkerülni, addig a dohányzás, az egészséges étkezés, az elegendő vízfogyasztás csak rajtunk múlik. Ha odafigyelünk életvitelünkre, akkor feltehetően később jelennek meg a nem kívánt ráncok.

Még több okért lapozz a következő oldalra!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!