Visszatérnek a platformos szandálok - dögösebbek, mint valaha

A platformos szandáloknak leginkább a 2010-es évek elején volt létjogosultsága, de mint tudjuk, a retró trendek előszeretettel köszönnek vissza egy-egy szezonban. Most ismét hódítanak ezek az emelt talpú fazonok, melyek a dekoratív megjelenés mellett a komfortot is képesek biztosítani. Egyébként a 2021-es nyári kiadások elég csinosak. Termékajánló.

Platform szandálok

A platformos magassarkúk már egy ideje kimentek a divatból, helyüket átvették a tipikus körömcipők, illetve a magas talpú szandálok, amelyek hiánypótló módon lefedték a komfortos és csinos kategóriákat. Most azonban újra legálissá váltak az emelt talpú fazonok, amelyek egyébként kimondottan dekoratívak - legalábbis a legújabb változatok.

Platform szandál ZARA

Egy kis történeti áttekintés

A platformcipő számos kultúrában ismert. Leghíresebb elődje a 15. századi velencei Zoccoli, amelynek funkcionális célja az volt, hogy a láb ne legyen nedves, amikor a járdákat elárasztotta a víz. A 70-es években Európában mindkét nemnél széles körben elterjedtek. Ma már a nők részesítik előnyben őket. Örvendtek némi népszerűségnek az Egyesült Államokban, Európában és az Egyesült Királyságban az 1930-as és 50-es években, de közel sem olyan mértékben, mint az 1960-as és 1980-as évek között.

A platformcipők iránti érdeklődés újjáéledése már 1967-ben elkezdődött (mind a reklámokban, mind a Seventeen magazin 1970-es számaiban megjelent cikkekben), és 1976-ig folytatódott Európában és Nagy-Britanniában, amikor hirtelen kimentek a divatból. A hóbort még tovább tartott az Egyesült Államokban, egészen az 1980-as évek elejéig. A trend kezdetén elsősorban tizenéves és húszas éveiben járó fiatal nők viselték őket, esetenként fiatalabb lányok, idősebb nők és (főleg a diszkó korában) fiatal férfiak. A platformcipőket "parti cipőknek" tekintették.

1972-ben, a manhattani Carole Basetta kifejlesztett egy speciális technikát, formát platformcipők készítéséhez, és sikeresen eladta az egyedi gyártású darabokat olyan embereknek, mint David Bowie, David Johanson, a New York Dolls és számos más punk művész. Bár a platformcipők valóban a kényelmet hivatottak biztosítani a hagyományos magassarkúkkal szemben, úgy tűnik, hogy elsősorban a figyelem felkeltése érdekében viselték őket.

Míg ebben az időszakban sokféle stílus népszerű volt - beleértve a csizmát, az espadrillát, az oxfordot, a tornacipőt és a bármilyen leírású szandált, amelynek talpa fából, parafából vagy szintetikus anyagból készült - az 1960-as évek végén és az 1970-es évek elején a legnépszerűbb stílus egyszerű szandál volt barnásvízi bivalybőr-hevederekkel, bézs velúrburkolatú parafa ék-sarok talpon. Ezeket eredetileg Kork-Ease márkanéven vezették be, de a rendkívüli népszerűség sok utánzót vonzott.

Vivienne Westwood és a Spice Girls

Vivienne Westwood, az Egyesült Királyság divattervezője az 1990-es évek elején újból bevezette a magas sarkú platformcipőt. A szupermodell Naomi Campbell ekkor már öt szuper platformot és kilenc hüvelykes sarkú szupermagas Gillie-t viselt a kifutón. Ezt követően nem kapták fel a stílust olyan gyorsan, és a platformcipők csak az 1990-es évek végén kezdtek feltűnni a mainstream divatban, részben a brit Spice Girls együttes jóvoltából. A lányokat gyakran magas tornacipőben és csizmában látták. A Buffalo cipőmárka megalkotta a csoport tagjai által viselt híres platformcipőket.

A platform tehát többször is újjáéledt a történelem során, utoljára a 2010-es évek elején hódított. Az, hogy 2021-ben törvényes-e viselni ezeket a darabokat? A válasz igen, viszont nem mindegy, milyen típust választunk.

ZARA, 9 995 forint
Kattints a további képekért!

Fotó, leadfotó: ZARA

Oldalak