A tervező, akinek sokat köszönhet a Louis Vuitton - Marc Jacobs ma 58 éves

Portré egy férfiről, aki jobban tudja, mi kell a nőknek, mint mi magunk. Az egyik legtöbbet díjazott designer, akit a legnagyobbak között tartanak számon. Marc Jacobs.

Portré Marc Jacobsról

Jacobs zsidó családban született New Yorkban. Hétéves korában meghalt az apja, a William Morris Ügynökség ügynöke. Édesanyja, aki háromszor házasodott újra, Jacobs szerint "elmebeteg" volt, és "nem igazán vigyázott a gyerekeire". Tizenévesen apai nagymamájához ment a Felső-Nyugatra. A New Jersey-i Teaneckben nőtt fel, járt a Művészeti és Formatervezési Főiskolára, és a New York-i Parsons Design Schoolban tanult. 1984-ben a Parsonsnál elnyerte a Perry Ellis Gold Thimble-díjat, a Chester Weinberg Gold Thimble-díjat és az év formatervező hallgatóját. 1987-ben ő lett a legfiatalabb tervező, aki megkapta az Amerikai Divattervezők Tanácsának Perry Ellis-díját az új divattehetségért. 1993-ban elnyerte az Amerikai Divattervezők Tanácsának az Év Női Designere díját is.

15 éves korában Jacobs raktárosként dolgozott a Charivariban, egy New York-i - mára megszűnt - avantgárd ruhaboltban. Még a Parsonsnál tervezte és értékesítette első kötött pulóverek sorozatát. Első kollekcióját a Reuben Thomas, Inc. számára a Sketchbook címke alatt tervezte. Robert Duffyval, Jacobs kreatív munkatársával és az 1980-as évek közepe óta üzleti partnerével megalapította a Jacobs Duffy Designs céget.

1986-ban Jacobs az Onward Kashiyama USA, Inc. támogatásával megtervezte első, Marc Jacobs címkével ellátott kollekcióját. 1987-ben ő volt a legfiatalabb tervező, aki valaha elnyerte a divatipar legnagyobb elismerését, az Amerikai Divattervezők Tanácsának Perry Ellis-díját az "Új divattehetségért". 1988-ban Jacobs Duffy halálát követően kreatív igazgatóként/alelnökként, illetve elnökként csatlakozott Perry Ellis női formatervezési egységéhez. 1992-ben az Amerikai Divattervezők Tanácsa Jacobsnak az Év Női Dizájnerje díjat ítélte oda. Ugyanebben az évben "grunge" kollekciót tervezett Perry Ellis számára, ami sajnos elbocsátásához vezetett.

Marc by Marc Jacobs

2001 tavaszán Jacobs bemutatta második kollekcióját Marc by Marc Jacobs néven. 2006-ban a tervező már a parfümpiacra is betört, illetve több színpadon jelen volt a szépségiparban. 2007-ben Loic Prigent filmes Jacobsról dokumentumfilmet adott ki Marc Jacobs és Louis Vuitton címmel. 2008 februárjában Jacobst azzal vádolták, hogy lemásolt egy sálat, amelyet az 50-es években Gösta Olofsson svéd tervező készített. Jacobs úgy rendezte az ügyet, hogy pénzbeli ellentételezést ajánlott fel Olofsson fiának. 2009-ben Jacobs piacra dobott egy inget, amelyet boltjaiban árusítottak, és a meleg házasság törvényesítését követelte. 2009 májusában Jacobs Kate Moss divatmodellel közösen rendezte a "modell és múzsák" témájú gálát a New York-i Metropolitan Museum of Art jelmezintézetének.

A Louis Vuittontól való válás

2013 októberében kiderült, hogy Marc Jacobs elhagyja a Louis Vuittont, hogy a saját vonalára koncentráljon. Jacobs saját stílusát úgy írta le, hogy "Én inkább azt szeretem, hogy még ha valaki hedonistának is érzi magát, nem néz ki annak. A ruháim nem közönségesek és feltűnőek. Soha. Soha. Soha". Divatbemutatóinak közönsége általában olyan hírességeket foglal magában a mai napig, mint Kim Gordon és Vincent Gallo.

Még egy plágiumi vád

Guy Trebay, a The New York Times kritikusa, válaszul Oscar de la Renta megjegyzésére, miszerint egy Jacobs által tervezett kabát nagyon hasonlít arra, amelyet de la Renta 30 évvel ezelőtt tervezett, azt írta, hogy "ellentétben sok tervezővel, akik népszerűsítik azt az illúziót, hogy kreációjuk egyetlen csodálatos kreativitásból származik, Mr. Jacobs nem tesz úgy, mintha a divat teljesen magányosan fakadna egy magányos géniusz fejéből".

A Marc Jacobs márka a képzőművészet által is vezérelt brand, amelynél megjelenik a kultúra szeretete és tisztelete a trendek mellett.

Válogatás

A designer 58. születésnapjának margójára összeszedtük a legszebb kreációit minden szektorból - a kiegészítőktől kezdve a ruhákon át egészen a szépségtermékekig.

Leadfotó: Profimedia - RedDot

Oldalak