Harajuku stílus - a japán utcai divat, amely töretlenül népszerű a 80-as évek óta

Színes, kicsit alter, nagyon eklektikus, vagány, feltűnő - körülbelül így lehetne jellemezni a harajuku stílust, amely főként Japán utcáit hódította meg a 80-as évek óta. Hogy pontosan mi az irányvonal lényege, és honnan indult, a következőkben eláruljuk.

Harajuku divat

A harajuku stílus az 1980-as évek eleje óta létezik, és nyugaton a 2000-es évek elején vált ismertté. Az irányzat a tokiói Harajuku állomásról kapta a nevét. Kezdetben a helyi fiatalok egyedi és színes ruhákba öltözve foglalták el az utcákat. Az első hulláma a hagyományos japán öltözet és a nyugati ruházat ötvözését jelentette. Az üzenet, amelyet ezek a harajuku rajongók közvetítettek az, hogy magasról tesznek a mainstream divatra. Úgy öltöznek, ahogy akarnak.

A harajuku divat egy mozgalom a szigorú társadalmi szabályok és a normának való megfelelés nyomása ellen. A stílus ma már sokféle dolgot képvisel, és bár sok trend jön és megy, a harajuku divat továbbra is megmarad.

Ki viselheti?

Bárki, aki szeret kísérletezni a divattal, viselheti. Ha konzervatív szemléletet vallasz, vagy szereted a klasszikus, letisztult stílust, lehet, hogy nem kedveled a harajuku megjelenést. Ha azonban a belső gyerek éned szeretne felszínre törni, egy kicsit megőrülni és öltöztetős játékot játszani, akkor ez mindenképp neked szól. A harajuku szerint teljesen rendben van, ha úgy öltözködsz, mint egy öt éves.

Milyen is ez a stílus, hogyan tevődik össze?

A harajuku stílus az összes jól ismert japán alstílus keveréke, például Sweet lolita, gótikus lolita, Visual kei, Cosplay, Decora, Gyaru, cutesy és punk rock ruházat. A hagyományos japán ruhadarabok - mint a kimonó és a fából készült szandál - a kezdetektől fogva beépültek a stílusba.

Használt vagy retro és vintage ruhák is remekül illenek a harajuku divatba. Ennél a stílusnál "a több több" elve érvényesül, ezért sok ruhadarabot rétegezni teljesen rendben van. Ennél az irányzatnál kreatívnak kell lenned, és pontosan úgy kell öltöznöd, ahogy szeretnél - nem szabad elnyomnod a fantáziád.

Kiegészítők - felejtsd el a hagyományosat és a minimalista darabokat

Felejtsd el az ízléses kiegészítőket, és viselj 80-as évekbeli retró darabokat, műanyag ékszereket és bármit, amit meg tudsz ragadni. Minél felháborítóbbak, annál jobbak. Még mindig megvan az a színes hátizsák, amelyet 10 éves korodban viseltél? Vagy talán édesanyád kölcsönadhatja azt a rózsaszín kézitáskát, amelyet tinédzserként viselt. Csodálatos kiegészítők lennének.

Nincsenek szabályok

A harajuku stílusnak alig vannak irányelvei, így az ember bármit viselhet, anélkül, hogy aggódna a beilleszkedés vagy a normális megjelenés miatt. Ez az egész harajuku-nézet lényege. Nem kell bizonyos stílust elfogadnod vagy bármilyen divatot követned, mindent összekeverhetsz. Minden nap teljesen másként öltözhetsz - ez a stílus az önkifejezésről szól.

Leadfotó: Profimedia - RedDot

Oldalak

Szólj hozzá Te is!