Miért nem tudnak a magyarok normálisan felöltözni?

Akinek nem inge, nem veszi magára, de tényleg nem tudunk öltözködni. Sokan a pénzre fogják ezt a nemzeti hiányosságot, szerintem meg az egész csupán ízlés kérdése - amiből szintén kevesebb jutott nekünk.

A magyarok nem tudnak öltözködni - vagy csak nem akarnak

Előre szeretném leszögezni, hogy senkit sem célom megbántani ezzel az írással, és akinek nem inge, nem veszi magára. Nemrég európai körúton jártak az amerikai barátaim, itt voltak nálunk pár hetet. Beszélgetéseink során nagyjából a régi közös emlékekről esett szó, aztán egyszercsak megleptek, amikor felhozták a témát: miért nem tudnak divatosan öltözködni a magyarok? Először kisebb sokkot kaptam, hogy ez egyáltalán feltűnik nekik, aztán jött a magyarázat, miszerint nálunk élnek a világ legszebb női, de hol marad a stílus... Erre mondtam, hogy a szépség meg a megjelenés két különböző dolog. Tudom, hogy a Covid átalakította az öltözködést globális szinten. Ma már inkább a kényelmet helyezzük előtérbe, keressük a komfortos ruhadarabokat az elegánsak helyett. Az új sikkes a sportos lett, a lezseren csinos outfitek tarolnak minden generációnál, ebben a szemléletben főként a Z-k járnak élen. Viszont ez még mindig nem ok arra, hogy ne legyen ízlésünk - pedig sajnos nincs, és ezt kár is lenne tagadni.

Az elmúlt hónapokban több magyar tervezővel beszélgettem, és amikor előjött a téma a hazai öltözködésről, sokan csak annyit mondtak, hogy a magyarokat nem érdekli a divat. Leemelik az egy polcon lévő ruhadarabokat és kilépnek az utcára. Nem tudom, hogy ennek az-e az oka, hogy sekélyesnek tartjuk a csinos megjelenést, mert az "butít" bennünket, és felsőbbrendűnek képzeljük magunkat annál, minthogy ilyen jelentéktelen dolgokkal foglalkozzunk, vagy tényleg ennyire nem törődünk azzal, hogy nézünk ki. És hangsúlyozom, attól, mert valaki törődik, még nem lesz buta, nárcisztikus, nagyképű. Maximum igényes.

Milyen a magyar stílus?

Azért nagyjából minden országnak körbe lehet írni a stílusát. A franciák megtestesítik a finom eleganciát, mesterei a minimalizmusnak. Az olaszokon úgy áll az összes ruhadarab, mintha rájuk öntötték volna, a stílus mellett ők szerepelnek a szinonima szótárban. Ha divatról és öltözködésről van szó, ők precízek és tudják, mivel mit kell kombinálni, szenvedélyesek. Az amerikaiak a lezser sikket képviselik, náluk street style-ban is a komfortosan csinos megjelenés érvényesül. Az oroszok pedig inkább szigorúak, náluk a minden mindennel passzoljon elv irányít. A keleti kultúráknál az eklektikusabb összhatás jár élen, egy ázsiai szett például mindig színes és sok kiegészítőt tartalmaz. De milyenek vagyunk mi, magyarok? Hát, egy kicsit van bennünk mindegyikből.

Ritka, hogy látunk egy magyar nőt az utcán, akinek egyedi a stílusa. Mi általában a környező országok trendjeiből inspirálódunk, és mivel a fast fashion is ezt teszi a világ legnagyobb designereinek kreációival, így nem csoda, ha minden második csajon ugyanaz a szett van. A hazai vásárlók fele a H&M-ből és társaiból vásárol, a másik meg a Hádából és kínaikból. És itt van a téma egyik kutyája elásva: nem a pénz mondja meg, mit viseljünk. Van egy barátnőm, aki csak a turkálóból öltözködik, és olyan bomba outfiteket rak össze, hogy csak pislogok. Mert van érzéke hozzá, és érdekli, mi van rajta. Persze, minőség szempontjából sokszor nem mindegy, hogy ki tudsz-e fizetni egy 50 ezres táskát vagy bőrkabátot egy ötezer forintos helyett, de a hangsúly azon van, hogy ha kevesebből kell gazdálkodnod, akkor is megteheted, hogy normálisan válassz. Csak a probléma ott kezdődik, hogy mi a legtöbbször megelégszünk a középszerűvel, ha divatról van szó. Kinyúlt, fakó V-nyakú pólók és spagetti pántos trikók tömkelege jön szembe velem az Aldiban, a flip-flop vásárlásban tuti élen járunk, még mindig a zokni-szandál vagy nejlonharisnya-papucs kombója a legnépszerűbb bizarr trend, amit követünk, és nem félünk zsíros hajjal közlekedni nyilvánosan. Egyáltalán nem azt mondom, hogy kisestélyit vegyél fel, ha leugrasz egy liter tejért. Ne tegyél fel sminket a kenyérvásárláshoz. De ne legyen a fekete göncöd kopott, lyukas, vasald ki az inged, ne lépj ki az ajtón egy fehér elnyűtt atlétában, ami alá színes melltartót veszel. Ne viselj leggingset, ami átlátszik rövid felsővel. Ezekből annyit látok nap mint nap, hogy ha minden alkalommal kapnék egy 100-ast, már vehettem volna egy telket a Svábhegyen.

street style

Hogyan változzunk meg?

Egyszerűen a hozzáállásunknak kell megváltoznia a divat terén. Szerintem már az is segítene, ha végignéznénk a Pinterest kezdőlapot a szezonális outfit ötletek címszó alatt. Muszáj, hogy érdekeljen bennünket, miben lépünk ki az utcára. Hagyjuk azt a szemléletet és attitűdöt, hogy a csinos nők ostobák, az okosak igénytelenek, mindegy, mit viselünk és hogy a divat sekélyessé tesz. Nem azt mondom, hogy órákat állj a tükör előtt és dicsérd magad. Azt mondom, érdekeljen, mi van rajtad. Tök mindegy, hogy a kényelmet részesíted-e előnyben, attól még fel lehet öltözni rendesen. Nőként legyünk már annyira igényesek, hogy az alapvető bakikat elkerüljük.

A stílus és az öltözködés az első benyomás szempontjából is nagyon fontos, bármilyen élethelyzetbe is kerüljünk. Lehet, hogy fantasztikus a személyiséged, de hidd el, hogy az első pillanatban nem az alapján ítélnek meg, hanem a külsőd alapján. És itt most nem arról van szó, hogy alapjáraton milyen adottságaid vannak, hanem hogy mennyire vagy ápolt és igényes a külsődre. Ha adsz magadra és a megjelenésedre, attól nem leszel nárcisztikus, nem leszel gáz, épp ellenkezőleg. A divat az egyik legegyszerűbb módja az önkifejezésnek. Nem muszáj követned, de akkor ne nézd irigykedve a nőket, akik szerinted csinosabbak nálad. Te is lehetnél olyan, mint ők. Az egész csak ízlés és hozzáállás kérdése.

pizsama az utcán trend

Azzal párhuzamosan, hogy betört a kánikula, a budapesti betondzsungelben pedig gyakorlatilag szeletelni lehet a meleget, exponenciálisan nőtt a félmeztelen testek megjelenése. 30 fokban indokolt a nekivetkőzés, de ennyire hiányos öltözékben mégsem a legelegánsabb mutatkozni nyilvánosan - férfiak ide vagy oda. Mármint értjük mi, hogy villanymotor, de mi hajtja?

Fotók, leadfotó: 123rf

Oldalak