Károsabb, mint gondolnád! Ennyi időt szabad magassarkú cipőben tölteni

Ha ez a titkos fegyvered az öltözködésben, jobban teszed, ha egy másikat keresel.

A szépségért tényleg meg kell szenvedni?

Lábujjfájdalom, bokafájdalom, bütyök, kalapácsujj, térdfájás, hátfájás, fejfájás - csak néhány bosszantó vagy éppen kínzó tünet, aminek kiváltó oka sok esetben lehet a helytelen cipőválasztás. Aki rendszeresen visel magassarkú cipőt, az jól tudja, hogy bár nagyon csinos lábbeli, nem a legkényelmesebb érzés lehúzni benne egy munkanapot. A kialakítása miatt terheli a bokát, térdet, medencét és az egész gerincoszlopot, ez a fájdalmas érzés pedig egy nap akár 8-10 ezerszer is megtörténhet, hiszen áltlagosan ennyi lépést teszünk meg naponta. Ennek ellenére sokan választjuk az önsanyargatást, mert nem tudunk ellenállni a szép cipőnek és a dícsérő szavaknak. A hiúságnak azonban durva egészségügyi következményei lehetnek.

Az ausztrál Griffith Egyetem tudósai fiatal nők bevonásával készítettek egy tudományos kutatást arról, mi lehet az egészséges középút a magassarkú cipők viselését illetően. A Journal of Applied Physiology című szakfolyóiratban közölt kísérletben két hölgyekből álló csoportot vizsgáltak: az egyik olyan nőkből állt, akik legalább 5 centiméteres tűsarkút hordanak, legalább két éve, legalább heti negyven órán át, a másik olyanokból, akik hetente kevesebb, mint tíz órán át viselnek ilyen cipőt. A lábukat egy szenrozokkal ellátott felületen vizsgálták és arra kérték őket, hogy sétáljanak végig rajta mezítláb.

A kutatás eredménye nem lepte meg a szakembereket: azok a nők, akik ritkábban hordanak magassarkút, sokkal egészségesebb módon járnak, mint magassarkús társaik. A tűsarkúban tipegő nők cipő nélkül is agresszív, apró lépéseket tettek és túlterhelték a vádli izmait. Azok a hölgyek ellenben, akik általában lapos talpú cipőben jártak, hosszabbakat léptek és járáskor inkább az inak dolgoztak, így nem róttak extra terhelést a vádlijukra. Az eredmények tekintetében, akár két éven át tartó, heti legalább 40 óra magassarkú-viselés is komoly károsodásokat okozhat a női lábban és jelentősen nő az izomsérülések kockázata is.

A szakemberek szerint ideális lenne heti 1-2 alakalomra korlátozni a tűsarkú cipők viselését, de ha erre nincs lehetősége a nőnek - munkaköri előírás vagy más fennálló ok miatt -, akkor napközben minél gyakrabban le kell venni a magassarkú cipőt.

A sztárok is egytől egyig ilyet hordanak.

Leadfotó és fotók: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!