Így kezeld az aknés bőrt! - A szakértő segít

A zsíros, pattanásos, problémás bőr sokak életét megkeseríti, pedig nem is olyan nagy ördöngösség megszabadulni a piros kis pöttyöktől. Lássuk, mit tanácsol az egészségügyi szakkozmetikus, Kádár Júlia!

A zsíros bőr jellemzői

A zsíros, szeborreás bőr problémáinak hátterében az androgén hormonok hatása alatt álló faggyúmirigyek túlzott működése áll. A faggyúmirigyek aktivitását szabályozó hormonok mennyisége a serdülőkorban ugrásszerűen megemelkedik, s ezzel összefüggésben leginkább erre a korosztályra jellemzőek ezek a tünetek és általában 25-35 éves korig tart. Zsíros bőrrel járó kellemetlen tünetek a fénylő arcbőr, a fakó arcszín, a tág pórusok, sőt mitesszerek, esetenként gyulladásos tünetek, nem ritkán olyan kórképek is megjelenhetnek, amelyek már szakorvosi beavatkozást igényelnek. Emellett a zsíros bőr sérülékeny: könnyen dehidratálódhat, a faggyú lebontása során keletkező zsírsavak pedig irritálhatják a bőrt, persze emiatt a smink nem tartós, mert a bőrfelületen nem tud megfelelően megtapadni.

Zsírosból kombinált

Szerencsés tulajdonsága viszont, hogy a bőröregedés jelei, a ráncok és redők lassabban alakulnak ki, mint a száraz bőrön. A faggyúmirigyek túlzott aktivitása néhány év után magától is elmúlhat, de szélsőséges esetekben, akár egész életen át is megmaradhat. Mivel a faggyútermelés hormonális hatás alatt áll, ezért bármely olyan életszakaszban jelentkezhet, ahol az androgén hormonszint magasabb, potenciálisan együtt járhat a faggyúmirigyek túlműködésévél. A korábban zsíros bőr a későbbiekben leggyakrabban a kombinált bőrtípusba tartozik.

A pattanásokról

Ha a szeborreás, zsíros bőröket nem kezeljük megfelelően és rendszeresen, rajtuk aknék, hétköznapi nyelven pattanások keletkeznek. A tünetek, melyek súlyosságától függően tág pórusok, nyitott vagy zárt komedók, gennyes csomók vagy egymással összefüggő üregrendszerek lehetnek, a faggyúmirigyekkel gazdagon ellátott régiókban, mint az arc - ennek is elsősorban az arc középső része, úgynevezett T-vonal - , a vállak, a hát, ritkábban a fejbőr, a combhajlat, vagy a végbélnyílás körüli területen alakulnak ki. A spontán gyógyuló esetek egy jelentős részében maradandó hegek csúfítják el az érintett bőrfelszínt, így az adekvát kezelés mielőbbi megkezdése ma már a kozmetikusok és a bőrgyógyászok határozott törekvése.

Oldalak