Felfigyeltél rá, hogy hullik a hajad? Valójában ekkortól válik aggasztóvá a jelenség

A hajvesztés bizonyos keretek között teljesen normális dolog, a kulcsszó ebben az esetben inkább a "mennyiség".

A hajvesztés alapvetően természetes folyamat

Nőknél és férfiaknál egyaránt előforduló - tehát korántsem nemspecifikus - jelenség, hogy hajmosás után számos kihullott hajszálra leszünk figyelmesek a zuhany alatt, vagy a mosdóban, esetleg a tükör előtt. Sokan talán nem is tudják, de ilyenkor egyáltalán nincs okuk a riadalomra, ez ugyanis önmagában még nem utal semmiféle "kóros" folyamatra vagy rendellenességre. A normálisnak mondható hajhullás hátterében általában a hajváltás természetes jelensége áll.

A magyar Wikipédia szerint onnantól gyanakodhatunk kóros hajvesztésre, ha a kihullott hajszálak mennyisége több mint 60-80 hajszál, ráadásul ezeket nem követi az új hajszálak növekedése. Ebben az esetben már folyamatos hajritkulásról beszélhetünk, ilyenkor pedig gyakran hajgyógyász segítségére van szükség.

A hajhullásnak persze számtalan oka és tényezője lehetséges. Megkülönböztethetünk vashiány, hormonális problémák, pajzsmirigy-betegség, hiányos táplálkozás, gyulladásos gócok, illetve fejbőrbetegségek okozta hajhullást, a terápia pedig nagyban függ a kiváltó októl is.

Egy fodrász nemrég a TikTok felületén magyarázta el, mikor kell valóban kóros hajhullástól tartaniuk a nőknek.

Fotó: 123rf

Lapozz tovább, még nincs vége!

Oldalak

  • 1
  • 2