Minden, amit a hajhullásról tudni kell: okai, megelőzése és kezelése

Sok minden állhat a hajszálvesztés hátterében.

Hajhullás

A hajhullásnak különféle okai lehetnek, akár egy szélsőséges diéta, vitaminhiány, gyógyszeres kezelés és annak mellékhatásai, stressz, betegség, egészségi állapot is befolyásolhatja a kialakulását. A bolygó lakosságának közel egyharmada szenved a tünetektől, ennek az aránynak pedig nagy része nő. Ahogy a legtöbb dologra, erre sincs 100 százalékos garancia, hogy teljesen megszüntethető, azonban kontrollálhatjuk például megfelelő táplálkozással, szépségápolási módszerekkel, az ásványi anyagok pótlásával és egyéb hasznos trükkel. A következőkben ezekről lesz szó bővebben.

I. Frizura és festés

1. Korábban írtunk már a hajszárítás helyes módszeréről, abban a cikkünkben pedig megemlítettük azt is, hogy miért káros a túlzott hőkezelés, beleértve a szárítást is. Jobb, ha alacsonyabb fokozaton végezzük ezt a projektet, mert a rendszeres forró levegő (pláne, ha még vasaljuk is) elgyengíti a hajszálakat, amik hulláshoz vezethetnek egy idő után. A maximum helyett a legkisebbre állítsuk az eszközt, így is óvhatjuk tincseinket a károsodástól.

2. A hajhullást a különféle vegyszeres, kémiai kezelések - így a festés, illetve tartós egyenesítés - is okozhatják, hiszen hosszútávon ezek is roncsolják a szálak szerkezetét. Épp ezért, a bőrgyógyászok és szakemberek nem javasolják a gyengébb hajjal rendelkezőknek például a többszöri szőkítést, fehérítést, illetve a festést is csak 6 hetente tanácsos végeztetni.

3. A festés mellett a különféle frizurák is okozhatnak hajhullást, például ha túl szoros a copfunk. Ettől nem csak a fejünk fájdul meg, de a hajhagymák egy idő után elgyengülnek és ez a szálak elvesztéséhez vezet. Ha rendszeresen - vagy akár minden nap - összefogjuk a hajunkat, akkor ügyeljünk arra, hogy laza legyen vagy olyan gumit használjunk, ami kíméletes.

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!